Mit jelent NŐnek lenni?

A női minőség mindig az elengedésről, elfogadásról, befogadásról, áramlásról is szól. Nem akarom mindenáron meghatározni, hogy mi történik velem, vagy mi történjen mással. Az irányítás a férfi hatóenergia dolga. És az irányítás sem azt jelenti, hogy elnyomás, hanem bölcs vezetése a dolgoknak, annak figyelembe vételével, hogy másnak is jó legyen. A másnak is jó legyen pedig nem jelenti azt, hogy feladom magam és elnyomom a vágyaimat. Ehelyett megélem önmagam és az érzelmeim.

A nőiség megélése sokféleképpen lehetséges. Ezt mindenki másképp éli meg. Néhány fő motívum: elfogadás, rábízás, önbizalom, szeretet, áradás, táplálás, anyaság. Sok nőnek gondja van ennek a megélésével. Ha már ezt felismeri és elfogadja, már ezzel is a gyógyulás útjára lépett. Ahhoz, hogy a női energiát megértsük a legegyszerűbb kimenni a természetbe és megfigyelni a földet, a növényeket és megfigyelni a vizet, hogy viselkedik. Ezek az elemek képviselik a nőt, míg a férfit a tűz és a levegő. Egyszerűen elég megfigyelni, ráhangolódni és érthető a különbség. (x)

Hogy a saját nőiességünket is pozitívan éljük meg, ahhoz azt kell tenni, ami előhívja belőlünk a nőt, pl. gyerekekkel foglalkozni, táncolni, főzni, vagy bármilyen alkotótevékenység, hobbi, amit szeretünk. A mozgás néha teljesen új dimenziókat nyit meg előttünk. A tánc kifejezetten fejleszti a nőiséget és léteznek kimondottan nőies táncok, pl. a hastánc vagy a salsa. Hiszen ezeket örömmel végezzük és általa teljesebbnek érezzük magunkat. A lényeg, hogy akármit is teszünk sikerélményünk legyen benne, ami határozottan fejleszti az önbizalmunkat is. (x)

Jó ötletnek tartom a lányok első holdvérének (menstruáció) megünneplését is, amelyben az anyák, nagymamák, barátnők segíthetnek. Ez a nőiségbe való beavatás első lépcsőfoka az ún. szűz stádiuma, ezt követi majd az első szexuális élmény, az ún. szerető stádiumba való lépés. Ekkor egy teljesen más minőségben ismerheti meg magát a nő, a magában rejlő erejét, ha ennek megadja a kellő tiszteletet és módot. A következő fokozat az anyaság majd a banya = bölcs anya azaz a nagymama időszaka, aki már rendelkezik a kellő élettapasztalattal, hogy azt továbbadhassa utódainak. A holdvér fontos, egy misztérium, egy kapcsolat és összetartozás jelképe, azé, hogy nők vagyunk, hogy életet adunk. Mi vagyunk a befogadók, a kehely, míg a férfi a ható, a tőr vagy kard. (x)

Hiszed vagy nem, de él benned, ott szunnyad benned egy istennő, hiszen nő vagy. Minden nő története összekapcsolódik valahol, minden nőtörténet egybefonódik az univerzumban és minden nő egy kifejeződése az istennőnek. Egy nőben az istennő, a NŐ egy sor aspektusa megtalálható – a lány, a szűz, a szerető, az anya, a bölcs nagymama, a szent, a szajha, az amazon és még sorolhatnám. Minden aspektus szent, mindegyik bennünk van, mindegyiket szabad megélni olyan formában, ami nekünk jól esik. Az istennő része vagy, ő a te részed, egyek vagytok, egyek vagyunk. Teljes egészében ismer, tudja nőiségeddel kapcsolatos minden dolgodat (és a többit is persze) és hozzá mindig mindennel kapcsolatban fordulhatsz – nincs tabu és nincs bűn… Ő valóban megértő és segít. Az istennőnek is van vagy 100 aspektusa. Gondolhatsz csak arra, hogy istennő, az isten női része, a Teremtő női része vagy nevezheted Befogadó Anya világegyetemnek, de gondolhatsz az egykori félistenekre is – úgyis mind a nagy istennő része -, nevezheted Afroditének, Boldogasszonynak, Babbának, Inannának, Ízisznek, Asztarténak, Danunak, Szűz Máriának vagy Mária Magdolnának. Mindegyikük más, mint ahogy mi is mind különbözünk egymástól, de ami összeköt az a nőiségünk, a közös történetünk.

Különböző módokon kapcsolódhatsz az istennőhöz: imával, meditációval, tánccal, énekkel, zenével, rajzzal, természetjárással, vagy egyszerűen csak gondolsz rá és megpróbálod érezni őt, a jelenlétét körülötted és benned, kérheted, hogy érezd a vele való egységet, de a saját szexualitásodon keresztül is kapcsolódhatsz vele, hiszen régen a férfi jelenítette meg az istent, míg a nő az istennőt a szent szex során. A nő az istennő papnője volt és a férfi az istené, lásd pl. Mária Magdolna és Jézus vagy Salamon és Sába királynője. És ha felébred benned az istennő, érezni fogod saját nőiséged erejét, szépségét, és még az is előfordulhat, hogy lesznek olyan pillanatok, amikor úgy érzed, hogy szerelmes vagy saját magadba, mert annyira jól érzed magad a bőrödben és annyira a saját középpontodban vagy. (x)

* * *

Palya Bea: Hívlak téged

Hajlékony nádszál
Nyíló tulipán, ezeréves tölgy
Bölcs asszony, csipogó kislány, gyönyörű hölgy

Nővérem, barátném
Édesanyám, nagymamám, dédanyám
Valaha élt női ősöm, régtől fogva ismerősöm

Hívlak téged! Hívlak téged!

Hívlak, hogy elringass
Hivlak, hogy megtámassz
Hívlak, hogy fogd a két kezem

Hívlak hogy életet adj
Hívlak hogy feltámassz
Hívlak, hogy adj erőt nekem

Oly régóta szól a nóta
Mind azt súgja, azt zúgja
Asszony sorsa jaj oly nehéz

Nem kell már a régi nóta
Új dallamra, könnyű szóra
Hívlak, írjunk új mesét

Hívlak téged! Hívlak téged!

Lányok, nők, kézenfogva
Jönnek mind, s hozzám szólnak:
Tedd le, tedd már le, mi oly nehéz

Kislányok kézenfogva
Táncolnak, csipkés szoknya
Libben, átjár a könnyűség

Játékos, tajtékos
Lágy szellő, hívlak most
Hívlak hogy kócold szét fejem

Hívlak, hogy elröptesd
A sok súlyos emléket
Hívlak, hogy a kislányomnak más legyen

Hívlak téged! Hívlak téged!

* * *

nő

Élet = szeretet = Teremtő. Teremtő = Atya + Anya. // ember = férfi + nő. Egyik sem létezik a másik nélkül tartósan az emberiséget tekintve. Azaz, ha az egyik fél hiányzik, kihalunk, mert a két minőség alkot egy egységet. Az Istennő a női befogadó energia és az Isten a férfi ható energia.

Nagyon leegyszerűsítve a Földön a férfi feladata a szeretet gyakorlása és a nő feladata az elfogadás gyakorlása, mert neki a szeretet adott. Mindegyikben ott a szív és az ész. A kettő egységet alkot. Nem lehet ésszel érezni és szívvel gondolkozni – a kettőnek összhangban kell lennie mint ahogy a férfinek és a nőnek is. Ha az általam istennőnek nevezett energiával kapcsolódsz, akkor tulajdonképpen a legtisztább női energiával kapcsolódsz, és ha az Istennel, akkor pedig a legtisztább férfi energiával. Ha pedig a Teremtővel, akkor az egységgel, amelyben mindkét energia jelen van. Bár igazából mindig mindkét nemben jelen van a másik energia – mert valójában nincs szétszakítottság, csak az egység létezik egy magasabb valóságban.

Ezen felül, ha nőként igazán meg akarod ismerni magad, akkor ahhoz kell egy férfi is és fordítva – a két minőség nem létezik egymás nélkül. Nem lehet megtagadni vagy kizárni a másik nemet, mert a kettő együtt nagyon jól tudja fejleszteni egymást, mivel van közös rész is – ami elősegíti egymás megértését, de mindkettő rendelkezik olyan résszel is, ami a másikban nincs meg, ez pedig a fejlődést segíti elő a szeretet által. Ha egy nő megéli a nőiségét vagy egy férfi a férfiasságát, abban az esetben is harmóniában van egymással a két energia. A harmónia pedig az aranymetszés arányszámán alapszik, ami 1,618. Ez „a teremtés építőköve”. Minden 1/3 : 2/3 arányban van jelen. Így egy nőben ott az 1/3 férfiminőség is és a férfiban pedig az 1/3 nő. (x)

A nőben a sötét oldal is jelen van és nem baj, ha azt meg is éli néha. A sötét oldal alatt értem a szenvedélyt, amely már fáj, a pusztítást, a vadmacskát mely kegyetlenül lecsap áldozatára, stb., ami nem a nő kedves természetére utal. (x)

* * *

Én vagyok, aki vigyázok rátok

vagyok mindenek anyja.

Boldoggá tesz, ha nem feledtek.

Telihold ünnepén ki engem köszönt,

önmagát ünnepli bennem.

Jó Urammal együtt szőjük egy szövetté

minden életek fonalát.

Én vagyok a kezdet és a vég,

a Szűz, az Anya, a Vénség.

Akármerre jártok, tudjátok

én veletek vagyok örökre,

lelketek legmélyén várok rátok.

Magatokba tekintsetek, ha engem kerestek,

én vagyok a szeretet és az élet.

Keressetek és tegyetek boldoggá,

a szeretet muzsikája és a nevetés

szívemig érő ének.

Legyetek igazak hozzám, s igaz leszek hozzátok.

A szeretet a törvény és a szeretet a jutalom

nekem és néktek.

Úgy legyen. (x)

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s