Az ingatlanügynöktől ments meg, Uram, minket!

A fészekrakó-ösztönünk még mindig bizsereg. Egyelőre még keresésben vagyunk, hogy házat vegyünk vagy lakást, a városban vagy kicsit arrébb, még mind képlékeny részlet. A keresésben sok mindent letisztáztunk magunkban, és jó néhány tényezőt kizártunk már, kivéve egyet: az ingatlanközvetítőt.

Nem önszántunkból. Nagyon sokan igénybe vesznek effajta köztes ütközőt, ezért lassan tartanék egy közvélemény-kutatást, hogy tessék mondani, ugyan minek?! Bár az ingatlan eladását bízzák rá, nem kevés pénzért, az ingatlan eladási árának 2-5%-a a tarifa (hagyjuk azt most, hogy mennyi marad a jó munkás ember kezében az ügylet után, az már az ügynök privát problémája), mégis egyre inkább talány, mit is tesznek ezért.

A tulajdonos adja meg számára az ingatlan adatait, neki max. csak le kell fotóznia a területet. Ahhoz, hogy értékbecslést tudjon végezni, már külön végzettség lenne szükséges, így általában a hiteles értékbecslést sem ő végzi. Energiatanúsítványt szintén nem ő készíti, ha jól tudom. Nem házal az eladandó portékával, készen kapja a potenciális ügyfeleket, ugyanis mi hívjuk fel őt, nem pedig fordítva.

Tehát mit is csinál azért a pénzért? Felad a jofogas.hu-ra egy hirdetést?

Az, hogy késnek a megbeszélt időpontról, egy dolog. De mikor vihogva adják elő a helyszínen, hogy még ők sem látták a megtekintendő ingatlant, akkor azért kikerekedik a szemünk. Hogy akarja akkor eladni?! Néhányuk arra sem veszi a fáradságot, hogy egyeztessen egy időpontot a tulajdonossal, amikor megnézhetjük az objektumot, egyszerűen csak megadja a tulaj számát, hogy tessék, csevegjenek. Mekegnek-makognak, képtelenek flottul bemutatni a házat, lakást, alapadatokat nem tudnak prezentálni, mondják, majd felhívnak, ha megtudták, de persze senki nem hív többet.

Azt gondolnánk, nekik minden egyes leendő ügyfél fontos, hiszen belőlük, belőlünk élnek, másképp nincs pénzük. De ez nem így van. Mármint nem fontos az ügyfél. Hogy hol hajlik el bennük a dolog, még nem sikerült kideríteni, de számtalan esetben hiába hívjuk a hirdetésben megadott számukat, senki nem veszi fel. Ha mégis, akkor éppen nem érnek rá, és ígérik, visszahívnak, na bravó, ismét a fenti körnél vagyunk.

Az már csak a non-plus-ultra, amikor nem a valós állapotokat tükrözik a fotók, és a helyszínen derül ki, hogy ja, a ház amúgy ketté van repedve, hogy a kőpadló helyenként össze van törve, hogy a háromból két szobában zéró fűtés, hogy a hálószobában konkrétan nincs padló, hogy a ház nem 4 szobás, csak 4 helyiséges, hogy a 90 nm az nem a ház alapja, hanem a két szint együtt, és még holnap estig lehetne sorolni.

Azért ez nem egy olyan “próba ingyen” dolog, aztán majd úgyis megveszi, ha már rajta van. Attól, hogy a fotókkal szépíteni próbálnak, még nem tudnak meggyőzni, hogy egy padlótól-plafonig vizes házat megvegyek, akkor meg minek?! Megspórolnánk magunknak egy napos délutánt, és vidáman sétálhatnék a fiammal, ahelyett, hogy egy hülyével korzózok egy elcseszett házban.

Egyetlen esetben vennék igénybe effajta közvetítőt, ha egyáltalán: ha legalább 60-80 km-re lennék az eladandó ingatlantól. Egyébként nem, mert ezért a zéró munkáért kár náluk hagyni több százezer forintot, főleg úgy, hogy a munka részét nem is ők, hanem mi, a tulajdonosok végezzük el.

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s