A szezonalitás varázsa

Az ételek megfelelő kombinációjának alapelvét jövőre szeretném kiegészíteni a szezonalitás elvével, összhangban azzal, hogy max. 30 km-es körzetből szállított élelmiszert vásárolok. Ehhez első körben összeszedem, így télen milyen elérhető zöldség és gyümölcs variációk léteznek idehaza, likvidálva a szupermarketek aktuális narancs, mandarin és pomelo akcióit.

Ehhez találtam egy klassz oldalt, ami segítségemre lesz. Szóval amit ennek jegyében december-január-februárban kereshetek:

gyümölcs: alma, birsalma, körte, kökény, naspolya

zöldség: burgonya, cékla, cikória (radicchio), csicsóka (íze leginkább a burgonyához hasonlít), endívia, édeskáposzta, fejes saláta, fekete retek, fokhagyma, főzőtök, gesztenye, karalábé, kelbimbó, kelkáposzta, lilahagyma, lilakáposzta, madársaláta, pasztinák, petrezselyemgyökér, póréhagyma, sárgarépa, sütőtök, szárzeller, vöröshagyma, zellergumó.

A piacon majd utána kérdezek, de egyelőre még kételkedem a salátafélékben, ugyanis vannak arra utaló jelek, hogy az ilyen növények (is) meg nem engedett mértékben tartalmaznak vegyszereket. Egyrészt, ugye, miért is tartalmaz egyáltalán bármekkora mennyiségben, másrészt nem eszek meg egyszerre 6 kilót belőle, hogy mérgezést kapjak. Persze, ez igaz, csak hogy éppen arra készülök, hogy folyamatosan ilyet egyek a hús, sajt, tojás, vaj és egyéb fehérjetartalmú ételeim mellé, és nekem egyáltalán nem mindegy, hogy mi rakódik le az ereimben, mert vegyszert nyilván feldolgozni nem tudok. Arról nem beszélve, hogy hamarosan egy féléves gyermeket is etetnem kell ilyesmikkel, ami azért nem mindegy.

Ezen az oldalon összeszedték a pécsi termelői piacokat, közzéteszem, válogassatok.

Vastag betűvel kiemeltem az általam inkább előtérbe helyezett növényeket. Hát, gyümölcsből nem maradt sok, zöldségből azért még lehet választani. Ennek fényében fogok nézelődni a továbbiakban a boltokban, piacon, és próbálok recepteket keresni, hogy azért finom is legyen, amit megeszek.

 

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s