A brownie

Nem sikerült még a tökéletes brownie-t megsütnöm, ha megvan, jön a fotó is róla. Nagyon meghatározó, hogy meddig sütjük, fontos, hogy szaftos maradjon belül. Az egyes sütők annyira különböz(het)nek egymástól, hogy a lenti hőfokot és sütési időt csak tájékoztató adatnak vegyük. Így viszont kell két-három alkalom, mire el tudjuk csípni a megfelelő időpontot a tökéletes állaghoz.

Az alábbi sztorit és receptet a Táfelspiccről vettem. Egyéb infót ott találtok.
1893-ban a chicagói Palmer hotelben Amerika Felfedezésének 400. évfordulójának alkalmából rendezett összejövetelre rendelt a hotel tulajdonosának felesége, Bertha Palmer egy süteményt a séftől. Olyan süteményt szeretett volna, ami belefér a vendégeknek kiosztott uzsonnás dobozba.
Ez lett a brownie, amit akkor még nem brownie-nak neveztek, hanem sehogyan. Baracklekvárral kenték meg, diót szórtak rá, és olyan sikere volt, hogy ezt követően egyszer sem vették le a hotel étlapjáról. Ma is étlapon van, csak a hotel neve mára The Palmer House Hilton in Chicago. A brownie névvel először 1896-ban találkozhatunk egy bostoni szakácskönyvben (a pdf verzió itt), bár érdekes módon, az a recept (a 424. oldalon) nem csokival, hanem melasszal készül. Az első csokoládés brownie receptje 1904-ben jelent meg egy chicagói szakácskönyvben Bangor Brownies néven.
Első titok: nem szabad túlsütni
A jó brownie-nak három ismérve van: az első az állaga. Jó ragacsos, nedves legyen a tésztája. Ez nem keksz, és nem is piskóta, hogy addig kell sütni, amíg teljesen át nem sül. Éppen ezért nem szabad túlkeverni a tésztát, akkor ugyanis túlságosan gumis lesz.
A sütést éppen ezért akkor kell befejezni, amikor még nyersnek tűnik. Azért kell egy kicsit korábban kivenni a sütőből, mert a tészta még egy ideig készül a szabad levegőn is, és ha akkor vennénk ki, amikor pont jó, e miatt a folyamat miatt túlságosan megsülne, elveszítené a szaftosságát. Ezt a pontot nem könnyű eltalálni, főleg rutin kérdése, de a nyomáspróba a segítségünkre lehet: ha az ujjunkkal kicsit megnyomjuk középen, akkor legyen puha, de a teteje már legyen ropogós. A ropogós réteg alatt azt kell éreznünk, hogy puha. Ekkor nyomás, kifelé vele!
Második titok: inzulinsokk
Mivel az igazi brownie rengeteg cukrot és vajat tartalmaz, alapvetően könnyű tőle cukorsokkot kapni. Olyan legyen, hogy utána egy hétig ne legyen kedvünk édesség közelébe menni. A brownie tömény csokoládé, cukor és vaj, esetleg egy kis jó minőségű kakaó, semmi több. Cukorból is, vajból is nagyon sok kell bele, ez pedig kiegészülve a csokoládéban levő zsiradékkal nagyon kemény kalóriabombát tud alkotni.
A liszt helyett használhatunk kakaóport. Ha boltban veszünk kakaóport, akkor egy dologra figyeljünk: a legjobb kakaóporok színe mély rozsdabarna, minél közelebb a vöröshöz, annál jobb. Persze az előrecsomagolt kakaókat nem fogjuk tudni így megnézni, de vásárlás után jegyezzük meg, ha egy márka különösen jó.
Harmadik titok: roppanjon a teteje
Ha nincs rajta semmilyen máz, akkor legyen fényes, roppanós a teteje. Ez nagyon-nagyon fontos szabály, ez a vékony réteg fogja megvédeni a puha, szaftos belsőt a kiszáradástól. Ha ez a réteg túl vastag, akkor túlsütöttük, ha viszont nincs ott a süti tetején, akkor valószínűleg félig nyers.
Egy ideális alaprecept: 4 tojás, 300g cukor, 200g vaj, 200g étcsokoládé, 150g liszt, fél kiskanál só, fél kiskanál őrölt kávé, csipet csili, 50g kakaópor, negyed teáskanál sütőpor
A tojásokat és a cukrot egy tálba teszem, habosra keverem. Eközben a csokit és a vajat gőz fölött megolvasztom. Egy tálban összekeverem a lisztet, a sütőporral, csilivel, kakaóporral, sóval kávéval. Ha a csoki-vaj keverék megolvadt, hozzáöntöm a tojásos cukrot és a lisztet. Elkeverem, de csak annyira, hogy homogén masszát kapjak. Tepsibe sütőpapírt teszek, arra öntöm. A tepsi mérete akkor jó, ha a tészta egy-másfél ujjnyi vastagra terül szét. 175 fokos sütőben kb. 23 pecig (+/- 3 perc) sütöm.
Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s