A fészekrakó-ösztön (3)

Elkészültem a vendégszoba vázlatos tervével is, 16 négyzetméter talán elég lesz, hogy négy ember kényelmes éjszakai pihenését kiszolgálja. Az elrendezést természetesen jelentősen befolyásolják majd a kiszemelt ház adottságai, ablakok, ajtók elhelyezkedése, stb.

vendégszoba

vendégszoba

A hálószobával egyelőre még nem jutottam dűlőre, mármint abban a tekintetben, hogy a nagy ágyon kívül mire is lenne szükségünk még benne. Előzetesen úgy próbálom kitalálni a dolgokat, hogy lesz külön gardrób, tehát szekrényeket ide nem szeretnék bezsúfolni. Ami mégis némi akadályt gördít a továbbgondolásba, az az, hogy bár tévénk nincs, filmet azért szoktunk nézni, sőt, eléggé ki kell ütnöm magam estére ahhoz, hogy csak simán be tudjak dőlni az ágyba, s már aludjak is. Kell egy bizonyos fokú alapzaj, ami akár rádió is lehetne, beszélgetés, zene, nem csak film, így viszont kell valami, amin vagy a laptopot, vagy egy nagyobb monitort, vagy a hifit elhelyezem. Egyelőre fogalmam sincs, hogy mi is lehetne ez. Polcon, komódon hülyén nézne ki, ráadásul ha filmezésről van szó, akkor olyan helyre kell kerüljön, ami a szemnek is ideális.

              

Amíg ezt kitaláljuk, addig ezzel a 9 négyzetméterrel számolok.

hálószoba

hálószoba

A gyerekszoba ismét egy rafináltabb megoldást igényel. Amellett, hogy tér kell a kölyköknek, hogy játszani tudjanak, körbe kell venni őket olyan bútorokkal, kiegészítőkkel, megoldásokkal, ami által rendszerezni is tudják a dolgaikat. Ráadásul olyan módon, ami a lehető leggyorsabb összepakolást eredményezi, ne azon menjen folyton a nyűglődés, hogy rendet kell rakni, mert már az építőkockákat tapossák térdig. Plusz eleve két főre pozicionálnám a szobát, de úgy, hogy átalakítható legyen akár háromszemélyessé is. Fontos szempont még, hogy mivel gyerekekről van szó, így nagyon a magasban nem gondolkodhatom, például plafonig érő vállfás szekrényben, illetve át kell gondolnom azt is, hogy egy ilyen megoldást ki tudnánk-e használni.

                

A gyerekágyak méreténél arra gondoltam, eleve egy normál, felnőtt, egyszemélyes ágymérettel kalkulálok, mivel hosszú távra tervezünk (10-15 év). Egyébként is elég változatos a piacon kapható ágyak mérete, nehéz sematizálni őket.

Tehát kell polcos szekrény mesekönyveknek, társasjátékoknak, plüssfiguráknak, kell fiókos, az apróbb holmiknak, kell két normál méretű fekvőhely, amit egyéb esetben mondjuk emeletes ággyal meg lehet toldani, kell nagy tér a bútorok között a játéknak, és kell egy gyermek méretű játékasztalka, két székkel, ahol lehet rajzolni, kirakózni, színezni. Jópofaságnak tartom a bordásfalat is, amin csimpaszkodva esetleg rossz idő esetén is tudják koptatni energiájukat. Ugyanilyen alapon elfér még esetleg egy mászókötél is. Nagy híve vagyok a tárolódobozoknak, mert nagyon hamar rendet és rendszert lehet vinni velük a mindennapokba. Ilyeneket is biztosan be fogok szerezni, amiknek szintén hely kell, vagy polcra rakva, vagy kis padok alá betolva.

              

Már majdnem kész vagyok a tervrajzzal, amikor is rávilágítanak, hogy a különböző nemek és generációk ilyetén való összezárása nem feltétlenül szerencsés. Még két azonos nemű tesó mondjuk két év korkülönbséggel rendben is lenne, de ha a második lány lesz, akkor bizony már ér némi szeparáció. Hát, annak ellenére, hogy nem szerettem volna cellázni a kölyköket, azt kell mondjam, jogos. Úgyhogy át kell terveznem a nagy gyerekbirodalmat két kicsire, mégpedig úgy, hogy az egyik mindenképpen kétszemélyessé alakítható legyen – biztos, ami biztos.

gyerekszoba

gyerekszoba

Végre haladunk, megvan a konyha, étkező, nappali mérete (30 nm), a vendégszoba és a háló helyigénye (16 és 9 nm), és most már a gyerekszoba is listán van (2×10 nm). Hátra van még a fürdőszoba, a gardrób és a home office…

Folytatása következik…

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s