A fészekrakó-ösztön (2)

Végiggondolva újra a tegnapiakat, azt hiszem, kissé módosítanom kell a tervet. Hiába teszem ugyanis lehetővé, hogy akár tíz fő is elférjen az étkező asztal körül, ha amúgy csak egy vendégszoba van, ahol maximum négy ember alhat kényelmesen. Úgyhogy az asztal befogadóképességét maximum nyolc főre redukáltam, s ezzel próbálok kalkulálni.

A korábban említett okok miatt úgy gondolom, hogy a nappali egy kevésbé fajsúlyos kategória lenne nálunk, így külön zárt helyiséget nem igényelne, sokkal inkább szeretném azt a kanapét és néhány kényelmes fotelt a konyha és étkező résszel egy térbe fogni. Ez a tér egy durván 30 négyzetméteres helyiség, két végében a konyhai rész (pult, hűtő, mosogató, tűzhely) és a pihenősarok (a’la nappali), közepén pedig a nagy rusztikus étkezőasztal, nyolc kényelmes székkel, amin jólesik akár 2-3 órát is elücsörögni.

konyha, étkező, nappali

konyha, étkező, nappali

A konyha stílusát illetően egyelőre nagy az egyetértés, hogy rusztikus legyen. Nem tartom valószínűnek, hogy egy toszkán stílusú gazdasági jellegű épületet lesz szerencsénk kifogni majd a jövőbeli vételnél, ezért nagyon ebbe az irányba nem is mennék el, pedig tetszik. Habár tavaly nyáron Abaligeten áttekerve láttunk hasonlókat. Ott a parasztházak / régi családi házak mögött állnak a téglából felhúzott, nagy belmagasságú, pajta jellegű épületek. Szinte az összes portánál. Már láttam magam előtt a komplett átalakítást, a kész terveket és a végeredményt, de hát Abaligetről bejárni Pécsre aztán tényleg vágyölő lenne, arról nem beszélve, hogy eladó házat sem láttam arrafelé.

               

Találtam egy igen hatásos írást is a hazai “lakberendező” gyakorlatra vonatkozóan (lásd itt). Nem tudom, milyen forrásból táplálkozik az az itthon mediterránnak mondott trend, ami már igen régóta tartja magát az országban. A cikk nagyon jól leírja, minden szavával egyet értek. Én egyelőre csak a néhány múltbéli albérlet keresgélése folytán akadtam bele ebbe a vonalba, nevezetesen hogy minden falnak sárgának kell lennie. Kívül is, belül is. A sárga fal minden árnyalatával össze lehet találkozni egy-egy ilyen gyűjtőportálon. Attól, hogy egy lakás belseje homogén egyszínű (tehát a sárga és a barna és a sárgásbarna összes árnyalata), még nem lesz stílusos, főleg nem mediterrán.

              

Gyanítom, hogy a hazai “mediterrán” szekció a horvát és az olasz mintából eredne, csak hát magyar vonalon – pénz és minőség nélkül. Úgy meg nem lesz ugyanaz. Egy olasz mediterrán ház akkora teret igényel, hogy abban kényelmesen elfér minden robusztus bútor. Annak színei nagyjából behatároltak (és nem sárgák), építőanyagai szintén, s amely funkciójából adódva egyáltalán nem a város részeként áll, hanem messze a várostól, saját környezetében jobbára egy dombtetőn… Merthogy tulajdonosai szőlőkkel, olajfákkal, állattartással foglalkoznak, tehát echte vidéki kétkezi munkások, dolgos parasztemberek.

Szóval a toszkán életérzést ejtettem, s a Pinteresten nézelődve közben rá is jöttem, hogy a rusztikus hangulattal jobban tudok (itthon) azonosulni. A sok fa alapanyag nekem természetközelivé, otthonossá teszi a teret, s valahogy úgy hat, hogy igen, ezt itt mind használják is, nem csak dísznek hozták ide. Masszív anyagok, amiket nem féltek, mert nehezen kopnak, és ha véletlenül egy karcolást ejtünk rajtuk, (kis túlzással) még az is csak az előnyükre válik. Ráadásul kiválóan kombinálható más anyagokkal, és remekül elbírják akár a színes kiegészítőket, textileket is.

    

A belső kialakításban most nem is gondolkodnék tovább, a cél egyelőre az, hogy meghatározzam, mekkora házra lenne szükségünk. A konyha, étkező, nappali tehát meglenne, ez eddig 30 négyzetméter. (A tervrajz egyelőre csak a méretezést és a helyigény meghatározását szolgálja, minden egyéb megfontolásból még változhat.) Emellett szükség van egy nagy gyerekszobára (2 vagy 3 fősre alakíthatóra), egy dolgozósarokra, egy tágas vendégszobára és egy hálószobára.

Folytatása következik…

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s