A hit törvénye

A hit törvénye azon a felismerésen alapul, hogy mindannyian többet tudunk annál, amit valaha is olvastunk, hallottunk vagy megtanultunk. Többet tudunk, mivel többek vagyunk. Közvetlen kapcsolatban állunk az egyetemes tudással – csak figyelnünk és bíznunk kell.

Néhányan úgy gondoljuk, bízunk önmagunkban, de ha közelebbről megvizsgáljuk a kérdést, kiderül, hogy valójában az eszünkben, mások elméleteiben és hiedelmeiben bízunk – egy könyvben, egy tanítóban vagy egy “mesterben”. Ha elvégzendő feladataink vannak az önbizalom terén, hajlamosak vagyunk arra építeni, hogy a tudósok, a “szakértők”, a pszichológusok, a jósok, a guruk és társaink majd tanácsokkal látnak el bennünket, és jóváhagyják nézeteinket; mindenütt “keressük önmagunkat”, csak épp saját magunkban nem. Ahogy bizonyos emberek lemondanak a hatalmukról, velünk is megeshet, hogy elvetjük saját belső bölcsességünket, és aztán valahol máshol keressük a bölcsességet; az “igazság keresőjévé” válhatunk, spirituális vagabunddá vagy tanfolyamfüggővé, aki egyik tanártól a másikhoz vándorol, és azokat az új információkat keresi, amelyek kielégíthetnék őt. De mindaddig nem lelhetünk rá a beteljesedésre, amíg fel nem leljük azt önmagunkban – és nem az információk hatalmas tárházának, hanem a mindannyiunk számára elérhető végtelen tudáshoz vezető közvetlen csatorna formájában.

A hit törvénye

A szakértő útmutatás kétségkívül értékes dolog, különösen ha valóban bölcs formában nyilvánul meg. Például nincs szükség arra, hogy egyedül tanuljunk meg teniszezni, hiszen egy jó edzővel rengeteg időt takaríthatunk meg. De meg kell tanulnunk jobban megbízni legmélyebb intuíciónkban és bölcsességünkben, mint döntéseink végső forrásában és döntőbírájában.

A hit törvénye arra emlékeztet minket, hogy bízzunk meg a bennünk lakozó szellemben, és nyíljunk meg arra a lehetőségre, hogy sokkal többet tudunk annál, mint azt gondoljuk.

A szellembe vetett bizalomhoz nem kell hinnünk valamiféle rajtunk kívül álló Istenben; sokkal inkább arról van szó, hogy megtanulunk bízni az univerzum alapvető, magától értetődő bölcsességében és törvényeiben, és életünk rejtélyes folyamatában annak minden hullámhegyével és hullámvölgyével egyetemben – mivel tudjuk, akárhová lépünk is, soha nem térhetünk le az útról.

A hit törvénye, mely közvetlen kapcsolatban áll a rugalmasság törvényével, illetve a magasabb rendű akarat törvényével, arra emlékeztet bennünket, hogy részei vagyunk az Istennek nevezett titoknak, és mindannyiunkban ott rejtőzik a fenséges, hatalmas bölcs és halhatatlan szellem.

Ha azt állítjuk, “Tökéletesen bízom önmagamban”, azzal szinte mindig a tudatos énünkre utalunk – az elménkre vagy az egónkra. Ez a fajta önbizalom nem vezet messzire, mivel az ego csak korlátozott mennyiségű és minőségű adatokhoz férhet hozzá.

Mindig érezhetjük szívünkben ezt a kapcsolatot és ezt a bizalmat, ehhez azonban először “ki kell szabadulnunk” az értelmünk ellenőrzése alól. Azaz meg kell tanulnunk bízni abban, hogy testünk ösztönös bölcsessége révén tudja, hogyan mozogjon, mit egyen, mikor szeretkezzen, és hogyan gyógyítsa meg önmagát, azaz hagynunk kell, hogy a test elvégezze a maga feladatát, a különféle elméletekkel és filozófiákkal teli elme közbeavatkozása nélkül.

A hit nemcsak azt jelenti, hogy hiszünk vagy reménykedünk abban, hogy körülményeink mindig a mi javunkat szolgálják, vagy hogy valamiféle isteni igazságszolgáltatás munkál abban, ha lehorzsoljuk a térdünket. Ez a fajta hit a magasabb rendű bölcsességen alapuló közvetlen felismerés, és együtt jár azzal a bátorsággal, amely által képesek vagyunk megbízni abban, hogy életünk minden egyes eseménye a mi magasabb rendű érdekeinket szolgálja.

részlet Dan Millman: Erre születtél c. könyvéből

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s