A minták törvénye

Minden szokás és minta, tartsuk az akár “jónak”, akár “rossznak”, a legjobb szándékunk ellenére is mindaddig ismétli önmagát, amíg valamit máshogy nem teszünk, hogy megtörjük azt.

A gyermekkor eseményei nem múlnak el, hanem az évszakok váltakozásához hasonlóan újra és újra megismétlődnek.

Eleanor Farjeon

Emberként hatalmunkban áll, hogy spontán módon cselekedjünk, új módokon hajtsunk végre régi dolgokat, megváltoztassuk és átformáljuk régi szokásainkat és az életünket. Mégis él bennünk egyfajta velünk született ellenállás, mely korlátozza e képességünket; ez az ellenállás legalapvetőbb fizikai és pszichológiai struktúráinkon alapul; és kapcsolatban áll a tágabb Világegyetemmel és a gyermekkorunkban elsajátított tanulási és alkalmazkodási módszereinkkel. A minták kialakítására való hajlamunk komoly túlélési értékkel bír számunkra.

Gyermekként megtanultuk a világot a minták megfigyelése által értelmezni. Miközben alkalmazkodtunk szüleink napirendjéhez és saját belső ritmusainkhoz, megtapasztaltuk az éhség és az evés, a nappal és az éjszaka, az ébrenlét és az alvás mintáit. Felismertük a szüleink által keltett zajok mintáit, és így elsajátítottuk a hang és a jelentés komplex asszociációjának képességét, az utánzott minták által pedig megtanultunk beszélni. Növekedésünk során mindannyian önmagunkat ismétlő mintáktól függtünk, és mi is megtanultuk újra és újra megismételni azokat – a fogmosást és a többi esti rituálét, az otthonunkban, az iskolában és a munkahelyünkön ismételgetett mintákat. Tízéves korunkra a minták ereje életünk részévé vált.

A minták törvénye

A mindennapi életünk során kifejlesztett gyakorlati minták, szokásos – például hogy evés előtt mindig megmossuk a kezünket – általában nem túlzottan érdekes dolgok, mégis érdemes alaposabban szemügyre venni őket, mivel ha tudatosan valami mást teszünk helyettük, hogy megfigyeljük, mi történik, esetleg úgy érezhetjük, valami “nincs rendben”, kizökkentünk a megszokott kerékvágásból – és ez ékesen bizonyítja a minták hatalmát.

A minták törvénye roppant fontos lehet mindenki számára, aki újra és újra megszegi a saját magának tett ígéreteit, vagy van valamilyen rendszeresen elkövetett viselkedési mint az életében (például két-három alkalommal is elvált, vagy többször is megpróbált leszokni a dohányzásról). Minden egyes minta mindaddig ismétli önmagát, míg alaposan szemügyre nem vesszük annak működését, és valamilyen szokatlan cselekedettel meg nem törjük azt. E törvény rávilágít a szokásainkra és a hajlamainkra, és segít, hogy felelősséget tudjunk vállalni értük – nem azáltal, hogy vég nélkül küzdünk ellenük, hanem úgy, hogy ezúttal másképp cselekszünk.

  1. Válaszd ki életed egyik ismétlődő mintáját. Ez a minta lehet bármi, például az, hogy rendszeresen kudarcot vallasz, miközben megpróbálod elérni valamely célkitűzésedet, például abbahagyod az ivást, a dohányzást, vagy a túlzásba vitt evést, majd újrakezded azt, vagy akár a házasság-válás-újraházasodás-újabb válás minta is lehet.
  2. Mikor kezdődött ez a minta? Szánj némi időt arra, hogy tisztán lásd magad előtt a folyamatot, annak kezdetétől egészen a jelen pillanatig. Az adott események közös vonásaira koncentrálj, ne a köztük lévő különbségekre (azaz például ne azokra a különböző okokra, melyek miatt felbomlottak az egyes házasságaid). Ha már látod a közös vonásokat, nagy lépést tettél előre, mivel tudod, mivel nézel szembe.
  3. Milyen szokatlan, új tevékenységgel lennél képes megtörni ezt a mintát? (Például folytonos evés helyett edzőcipőt húzol, és sétálsz öt kilométert, ahelyett, hogy megennél még egy szelet tortát.)

(részlet Dan Millman: Erre születtél c. könyvéből)

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s