A választás törvénye

Az élet legalapvetőbb választása az, hogy kinyílunk vagy bezárkózunk-e, hogy kreatív és önkifejező energiáinkat pozitív vagy negatív módon nyilvánítjuk-e meg a világban. Bármilyen körülmények között találjuk is magunkat, mindig hatalmunkban áll megválasztani, milyen irányban haladjunk tovább.

A választás törvénye arról szól, hogy hatalmunkban és felelősségünkben áll megválasztani, hogyan reagálunk a körülményeinkre – és ez a hatalmunk egész életünk során megmarad. Mindannyian rendelkezünk kreatív életenergiával. Megvan az a képességünk is, hogy kifejezzük önmagunkat. Hatalmunkban áll eldönteni, hogy pozitív vagy negatív dolgokat teremtsünk-e, illetve hogy pozitív vagy negatív módon fejezzük-e ki önmagunkat, bár előfordulhat, néha úgy érezzük, nincs választási lehetőségünk: néha úgy érezhetjük, hogy valami elfojtja a kreativitásunkat és kifejezőkészségünket, vagy hogy nem rendelkezünk ezen energiáikkal. Lehet, hogy félünk valamitől, vagy akadályozzuk saját energiáink szabad áramlását. De minél többre értékeljük a választás hatalmát, annál inkább képesek leszünk eldönteni, milyen módon nyilvánítjuk meg kreatív energiáinkat, és hogyan fejezzük ki magunkat.

A választás törvénye

Minden létező dolog energiából áll, és az energia számtalan formában képes megnyilvánulni, a negatívtól egészen a pozitívig. Például az elektromosság egyaránt képes világosságot teremteni, és kioltani az ember életét. A pénz szintén az energia egy másfajta formája; egyaránt használhatjuk azt jó és rossz célokra, például támogathatunk vele jótékonysági szervezeteket, elutazhatunk egy jól megérdemelt vakációra, vagy akár egy bűntény elkövetésére is felbérelhetünk valakit a segítségével.

A kreatív energia rendelkezik sürgető, dinamikus tulajdonsággal: mindenképpen meg kell nyilvánulnia, mert létezik, árad, hogy valaki felhasználja. Ez az energia kétélű fegyver; ha nem használják fel konstruktív célokra, destruktív módon fog “kisülni”. Ha kreatív energiáink tökéletesen blokkolt állapotban vannak, az olyan, mint amikor gát zárja el az áradó folyó útját; ilyenkor ez az energia ellenünk fordul, és az ily módon keletkezett feszültséget fájdalmas fizikai, érzelmi és mentális tünetek formájában tapasztaljuk meg. A túlsúly például gyakran utal a gátolt, céltalan kreatív energiára.

A blokkolt kreatív energia megnyilvánulhat különböző fizikai problémák formájában, illetve előfordulhat, hogy a túlzott dohányzás, alkohol- vagy kábítószer-fogyasztás, a túlzásba vitt étkezés vagy szexualitás által vezetődik le. Ha ezek a viselkedésformák ismétlődővé, kényszerítő erejűvé vagy állandóvá válnak, könnyen vezethetnek teljes függőséghez.

Ha felismerjük, hogy bizonyos szinten mi választottuk meg kreatív energiánk megnyilvánulási formáit, megtanulhatjuk, hogyan hasznosítsuk azokat más módokon, és hogyan tereljük őket embertársainkat inspiráló és segítő, büntetés helyett jutalmat eredményező irányokba. Nem számít, vajon kreatív energiáink blokkolva voltak-e a múltban, vagy destruktív módokon nyilvánultak-e meg, a választás képességének segítségével megtörhetjük régi mintáinkat. Ha úgy döntünk, hogy kreatív energiáinkat, életigenlő módon nyilvánítjuk meg – beleértve ebbe a rendszere, napi testedzést is -, megváltoztathatjuk az életünket.

Az alábbi gyakorlatok segíthetnek abban, hogy összhangba kerülj a választás törvényének kreativitással kapcsolatos aspektusaival:

Gondolkodj el azon, hogyan nyilvánulnak meg kreatív energiáid:

 • Energiáid vajon kreatív tervek és tevékenységek irányába áramolnak vagy blokkolva vannak?
 • Ha úgy érzed, hogy az energiáid blokkolva vannak, tapasztalod ennek valamilyen fizikai tüneteit?
 • Hogyan hasznosíthatnád ezen energiákat örömteli és konsturktív módon?
 • Hogyan teszed kiegyensúlyozottá, hogyan “földeled le”, és hogyan oldod fel kreatív energiáidat, ha felhalmozódik benned a feszültség?
  • Végzel valamilyen testmozgást?
  • Dohányzol?
  • Túl sokat beszélsz?
  • Alkoholt vagy egyéb kábítószereket fogyasztasz?
  • Túl sokat eszel?
  • A szexualitás által vezeted le ezen energiáidat?

E kérdések esetén nincs helye morális ítéleteknek; a felsorolt tevékenységek nem “jók” vagy “rosszak”, pusztán a kreativitás konstruktív vagy kevésbé konstruktív hasznosítási formái.

Vagy kreatív módon fejezzük ki önmagunkat, vagy negatív módon; így vagy úgy, az önkifejezés energiái mindig megtalálják megnyilvánulásuk módját.

Az önkifejezés energiái mindig megnyilvánulásra vágynak. Leggyakrabban a beszéd segítségével fejezzük ki önmagunkat és az érzéseinket, de a színészi játék, a művészetek és mesterségek az önkifejezés más formáit is lehetővé teszik számunkra.

Az önkifejezés nem pusztán a beszédet és az elképzelések vagy információk “szétosztását” foglalja magában. Az önkifejezés energiája érzelmi energia: érzésekből áll, és ezek az érzések jelezhetnek feloldandó haragot, bánatot vagy félelmet, de kiválthatnak örömöt és lelkesedettséget is, mely érzések szintén kifejeződésre törekszenek.

Ha blokkoljuk érzéseink kifejeződését, az akár torokfájást, gyomorfekélyt és egyéb hasüregi panaszokat, a hát alsó részén jelentkező fájdalmakat, méhdaganatokat, prosztataproblémákat, izomfeszültségeket és egyéb fizikai tüneteket és betegségeket is eredményezhet. Az idős emberek többek között azért tapasztalnak több ilyen jellegű problémát, mivel hosszú életük alatt több elfojtott, ki nem fejezett érzés gyűlt fel bennük. Viszont megfiatalíthatjuk és megerősíthetjük magunkat, ha megtesszük a megfelelő lépéseket, hogy meggyógyítsuk a testünket, és ugyanakkor új szokásokat alakítsunk magunknak, és a szabad és nyílt önkifejezés új formáit teremtjük meg.

A kreatív energiák elszigeteltségben is megnyilvánulhatnak, például a festészet vagy akár a modellezés által is, ám az önkifejezés energiáinak “társaságra van szükségük” – valakire, aki “veszi az adást”, aki hajlandó meghallgatni minket, végignézni az előadásunkat, vagy értékelni az önkifejezésben való jártasságunkat. Ez a hallgatóság állhat felnőttekből, gyerekekből, vagy akár olyan állatokból is, akikkel valamilyen mélyebb kapcsolatot alakítottunk ki (mellesleg az állatok remek hallgatóságot jelenthetnek számunkra: soha nem ítélkeznek felettünk, és soha nem tesznek szemrehányásokat).

A pozitív önkifejezés az inspiráló, lelkesült, konstruktív és felemelő kommunikáció formájában, például a beszéd, az éneklés, a színjátszás, a zene, az írás vagy az egyéb művészetek által nyilvánul meg. A negatív önkifejezés a káromkodás, a panaszkodás, a kritizálás és a siránkozás formáját öltheti magára. Ez letöri, megbántja és tönkreteheti az embert.

Amikor a pozitív önkifejezés értékéről beszélek, nem azt értem ez alatt, hogy meg kellene tagadnunk a haragunkat, a félelmünket, vagy a bánatunkat, és nem is azt javaslom, hogy fojtsuk el ezeket az érzéseinket, hogy megőrizhessük a hidegvérünket. Haragunkat, félelmünket, bánatunkat vagy bármely más “negatív” érzésünket egyaránt kifejezhetjük negatív, illetve pozitív módon. Például ha nagyon dühösek vagyunk valakire, sértegethetjük az illetőt, de mondhatunk valami olyasmit is, hogy : “Most nagyon mérges vagyok amiatt, amit tettél, és ez falat emel kettőnk közé, pedig ezt nem szeretném.”

(részlet Dan Millman: Erre születtél c. könyvéből)

 

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s