A Le Meije régió (Francia-Alpok)

A La Grave (1500 m) – Le Puy-tó (Lac du Puy Vachier) túravonal nem különösen nehéz, bár némi szintemelkedésre számítanunk kell. Agyagpalás terepen, vörösfenyő rengetegből indulunk, majd nyakig virágba borult hegyoldalon, a felvonó alatt kúszunk lassan felfelé. Nagyjából 2400 méteren találjuk magát a gleccsertavat. Ha szerencsénk van, süt a nap, és türkiz-mélykék színekben ragyog felénk a vízfelszín. Az út egészen az Evariste Chancel menedékházig (2508 m) visz, és még tovább akár a csúcsig (Le Meije, 3984 m).

Kb. egyórás kényelmes gyaloglással elérhetjük a felvonót is, amivel visszautazhatunk La Grave-ba, de akár megcélozhatjuk a felvonó felső végállomását is (~3600 m), ahonnan irány a csúcs, vagy szezonban a sípálya.

A Le Meije főgerince öt csúcsból áll: Le Grand Doigt, 3.764 m, Pic du Glacier Carré, 3.862 m, Grand Pic de la Meije or Pic Occidentale, 3.983 m, Pic Central or Doigt de Dieu, 3.970 m, Pic Oriental, 3.891 m. A központi csúcsnak öt ún. foga van, abból a legmagasabb a Doigt de Dieu (Finger of God, Isten ujja), amelyet 1870-ben másztak meg először, északkeleti irányból. Az innen nyugati irányba található fő csúcsot (3983 m) csak 15 évvel később tudták megmászni. Ráadásul egy (osztrák-)magyar származású testvérpár részvételével (Zsigmondy Ottó és Emil) jutottak át az Isten ujja csúcsról a főcsúcsra, amely szakasz azóta is a Zsigmondy nevet viseli. Teljesítménye annál is inkább meghajlásra késztető, mivel még csak 23 éves volt. Halála is ezen a hegyen érte utol, néhány nappal később, amikor a keleti oldal után a déli oldalról is megpróbálkozott a csúcstámadással.

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s