Annecy (Francia-Alpok)

Annecy egy bő ötvenezres város a hasonló nevű tó partján Délkelet-Franciaországban, az Alpok távolabbi oldalán. A Wikipédián leírt története számomra kissé nehezen követhető, lényege, hogy határvidéki városról lévén szó nagy volt az adok-veszek a környező grófságok és tartományi uralkodók között Annecy-t illetően. Bár népessége folyamatosan növekszik, a 18. században azért még alig több mint négyezren éltek ezen az elbűvölő helyen.

Az Annecy-tó egy 18 ezer évvel ezelőtti gleccserből maradt vissza, mélysége átlagosan 41 méter, a legmélyebb pontja azonban 82 méter! Európa legtisztább vizű tavának is tekintik, mely a ’60as években bevezetett szigorú francia környezetvédelmi szabályozásoknak köszönhető. 2012-ben Annecy-t választották az Alpok legszebb városának, amivel nemigen lehet vitatkozni. A városban virágzik a kultúra és híres lakója is volt: Jean-Jacques Rousseau töltötte itt fiatal éveit, melyről legfeljebb a Vallomások c. önéletrajzi művében olvashatunk.

A francia mentalitásnak megfelelően sportos opciók hadával kell megbirkóznunk, győzzünk választani. Körbe lehet bringázni a tavat (kb. 44 km az egész), lehet vízisízni, vízibiciklizni, canyoningozni, motorcsónakozni, sétahajókázni, strandolni, úszni, futni, görkorizni, segway-ezni, siklóernyőzni tandemben, csónakázni-evezni, kajakozni, vitorlázni…stb.

A gasztromániások és szolid hedonisták ne hagyják ki a piacot, ami az Óváros falai között alakul! Péntek délelőtt biztosan, de nem gondolnám, hogy ez az egyetlen alkalom hetente. Illatos baguette-ek, péksütemények, színhús szalámik, kolbászok, pástétomok, vad illatú lágy és kemény sajtok, színpompás zöldségek és gyümölcsök, megannyi fűszernövény, gomba és olívabogyó fajta! Biztos vagyok benne, hogy a legjobb Michelin-csillagos éttermek séfjei is ilyen helyekre járnak válogatni. A piacokkal egyelőre még nem felhőtlen a viszonyom, szeretek komótosan válogatni, szagolgatni, kóstolni, anélkül, hogy sürgető pillantásokkal lesnének, mikor mondom már, mennyit kérek. Így hamar zavaróvá vált a tömeg és továbbálltunk.

Szerintem megismerni egy várost nem elég egy nap, még ha nem is járunk végig minden múzeumot. A népesség számához képest kissé túlzsúfoltnak hat a terep, köszönhetően a turistáknak. Errefelé is gyakoriak a fesztiválok, távozásunk másnapján ülték például a Féte du Lac-ot, a Tóünnepet, mely apropóját hiába kerestem a neten, nem találtam meg. Pedig nagy parádé, a nap végén egy 70 perces pirotechnikai show-t nyomnak a szervezők, mellyel Európa legnagyobb ilyen rendezvényét alkották meg. Az első 25 perc itt megtekinthető.

Annecy (Francia-Alpok)

Mivel Nyugat-Európában járunk, ráadásul egy turisztikailag jól ellátott helyen, ezért a szolgáltatások tekintetében mélyebben kell pénztárcánkba nyúlni, mint itthon. Egy átlagos meleg ebéd/vacsora 20-30 euróba kerül fejenként. Az élelmiszerboltok árai azonban nagyjából a hazainak felelnek meg. Sőt, ezért az árért már-már klasszisokkal jobb minőséget kapunk, mint otthon. Ne legyünk szégyenlősek, nyugodtan leülhetünk a tópartra piknikezni, még csak meg sem néznek miatta.

Van néhány kemping is a tó körül, ha nem a szállásunkra akarjuk az utazásra szánt pénzünket költeni. Saját strandrésszel és aprócska bolttal, ahol minden reggel friss croissant illatozik, s ahol a tóparton minden naplemente nekünk festi meg az eget.

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s