Briançon (Francia-Alpok)

Mindent az óránk számlapjához, az iPhone-unk kijelzőjéhez, az örök időszámításhoz igazítunk, mégsem tudjuk felfogni a perceket, napokat, éveket, hogy valójában mit is jelent az, ha egy közel 800 éves város utcáit tapossuk. Távolinak tűnhetnek az évek, mégis, ha saját életünkre gondolunk vissza, mind csak egy pillanatnak hat.

Nem volt előzetes információm Briançonról, a franciák nem hajlandóak angol könyveket nyomatni. Interneten utána keresve is úgy kell összevadászni az adatokat a történelméről, jelképeiről. Van, ahol Európa legmagasabban fekvő (>1300 m) városaként aposztrofálják, mások ezt cáfolják, hiszen ott van még Davos is (>1500 m). Mint síterep, jelentős, bár Budapesttől elég messze van (~1200 km), kb. 250 km hosszú pályája azért még ilyen távolságból is vonzóan csilloghat szemünk tükrén.

Aztán magyar vonatkozása is van a helynek, nem is egy. A Vörös Ördögök (Diables Rouge Briançon) jégkorong csapatnak, akik a tavalyi nemzetközi jégkorong kupát meg is nyerték, van magyar tagja is. Másrészt három ultramaratonista futó (Lőrincz Olivér, Medgyessy Gergely és Zenyik Róbert) éppen kint tartózkodásunk ideje alatt szintidőn belül teljesítette a Traversée-t, ami egy 203 km hosszú terepfutó verseny az Alpokban, Chamonix és Briançon között. Míg a legtöbben itthon azt sem tudták, hogy ezek a futók a világon vannak, a franciák tudnak a saját sportolóiknak örülni (ebben a régióban legalábbis). Az út mentén nagy reklámtáblányi felületeken ragasztanak ki posztereket a saját sportolóikról, síelőkről, snowboardosokról, büszkeségeikről, hogy Bravo, Martin!, vagy Bravo, Thierry!

A franciák amúgy is sportőrültek és ez nekem tetszik. A bringa szinte mindenhol alap, Briançon környékén meg amúgy is, hiszen az idei Tour is rajta száguldott keresztül. Bár nem mondhatnánk gyakori résztvevőnek, ez csak az ötödik alkalom volt 1908 óta, hogy biztosította a bringásoknak a helyszínt. Ennek megfelelően a város kapujában terelő körforgalomnál három helyes kis országútit is felpattintottak, de túl sok említés a Tour miatt nem jelenik meg a neten vele kapcsolatban.

Annak ellenére, hogy a Római Birodalom része volt, a város nincs tele a klasszikus római építészeti elemekkel, sőt, házai mondhatni már-már zavaróan egyszerűek és kockák. Helyzete fontosságát jelenti, hogy az Alpokon való átjáráskor megkerülhetetlen volt, ráadásul határvidéken fekszik, stratégiailag indokolt volt a hatalmas vár, mely még mindig látogatható és eléggé egyben van.

Nem költöznék ide, de turistaként 2-3 napot vidáman el lehet tölteni a városban. Kézműves termékek mindenhol, kihagyhatatlan croissant és baguette halmok, Camembert, Beaufort és Reblochon sajtok, no meg a borok, gasztronómiailag is hosszan kalandozhatunk. Jellemző még a plüss mormoták serege, a hegyoldalakon ugyanis sokan füttyögnek riadót fújva, ha veszélyt szimatolnak. Ha megnyomjuk a hasukat, ugyanígy füttyög nekünk a plüss is odahaza. Szépen felöltözött mademoiselle-ek és monsieur-k, valamint német, holland, angol, japán, kínai és egyéb belföldi turisták tömkelege – felkapott vidék ez. Nem tudjuk elfeledni, hogy 2000+os hegyek vesznek körül, kell az esernyő, esőkabát.

Az itthoni sztereotípia az, hogy a franciák bunkók, és nem hajlandóak kommunikálni emberi nyelven senkivel. Persze, ez is biztosan régió függő, de én most pozitívan csalódtam bennük. Mindenki megpróbált a maga módján segíteni, még ha nem is tudott két szónál többet angolul, mindig mosolyogtak, barátságosak voltak. Sőt, tulajdonképpen irigyelni kezdtem tőlük azt a fajta nacionalizmust, ami az országukat jellemzi. Nemzeti lobogók felfestve sok helyen és a hazai termékeket tolják előre a sok külföldivel szemben. Persze, most lehet hőbörögni, hogy hányszorosa az országuk az országunknak, hányszor többen lakják, milyen erőforrásaik vannak és mennyi pénzük. Valahol ők is elkezdték, nem igaz?

Tátott szájjal csodálkozunk, meg-megállunk egy-egy régi épületnél, szobornál, minden napóránál, s az időt fürkésszük szüntelen…

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s