Édes-savanyú üvegtészta

Van az úgy, hogy nem jön ki rá a lépés, hogy főzzek itthon, így a másnapi ebéd is ugrott. A lépem viszont kívánja a meleget, muszáj 1-2-3 napi hideg élelem után főtt kaját is ennem. Ilyentájt fordulhat elő velem az, hogy megnézem a kínai bevándorlókat, mit dobtak össze aznap. Bár, hogy aznapi lapul-e a melegítős vitrin alatt, az számomra mindig kérdés. Vajon abból kérjek-e, amiből sok van, mert az talán nemrég készült, vagy inkább abból, amiből kevés, mert az jó lehet, hiszen sokan viszik? Frissességét szerintem nem lehet erről az oldalról megállapítani. Mindent belefojtanak a szójaszószba, de dulván, így fényes, ragyog, mintha friss lenne.

Szóval a múltkori ilyen esetben sikerült bevásárolnom. S még csak azt sem mondanám, hogy olcsók. Sőt. Vettem valami húsos kosztot, talán marha volt, vagy pulyka, már nem emlékszem, az ízvilág meg nem segített az állásfoglalásban, őszintén, tulajdonképpen valóban akár kutya is lehetett. De hogy nem aznap sütötték újra, az biztos. A rizs enyhített valamit éhségemen, de azt a barna szirupos túlsütött izét igyekeztem minél hamarabb elfelejteni.

Amúgy alapvetően a kínai konyhát még csak-csak szeretném, bár az is igaz lehet, hogy valódi kínai ízvilágot talán még nem tapasztaltam – merthogy a bevándorlók már alkalmazkodtak a magyarok szájízéhez, így nem ugyanazt adják, mint főzik otthon.

Néhány napja vettem két csomag üvegtésztát, kipróbálni, vajon mit tud. Még nem néztem meg, hivatalosan mit írtak a csomagolásra, miből is készült maga a tészta, de hogy a szaga alapján csukott szemmel nem különböztetem meg a színre fújt fröccsöntött műanyagtól, az tuti. Ki van fizetve, lássuk, mit kezdhetünk vele.

Alapesetben ez egy saláta lenne – és nem ez az egy módosítás esett meg vele ma este. Itt a recept:

Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg üvegtészta, 25 dkg friss shitake gomba, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg kínai kel, 2 sárgarépa, 1 piros chilipaprika, 3 cm hosszú friss gyömbér, 3 ek. napraforgóolaj, 2 ek. szójaszósz, 1 ek. rizsecet, 1 ek. zöldcitromlé, só, bors, 2 kk. barna cukor.

Az üvegtésztát forrázzuk le, és 10 percig hagyjuk állni, hogy megduzzadjon. Háztartási törlőpapírral törölgessük meg a gombát, a tönköket távolítsuk el, a kalapokat vágjuk szeletekre. Tisztítsuk meg a fokhagymát, és vágjuk apróra.

Tisztítsuk és mossuk meg a kínai kelt, csepegtessük le. A leveleket vágjuk keskeny csíkokra. Tisztítsuk és mossuk meg, majd vágjuk vékony csíkokra a sárgarépát. Vágjuk félbe a chilipaprikát, csumázzuk ki, mossuk meg, és vágjuk vékony csíkokra. Hámozzuk meg és vágjuk össze a gyömbért. Öntsük le a tésztáról a vizet, csepegtessük le és vágjuk rövidebb darabokra.

A kínai kelt, a sárgarépát és a tésztát tegyük egy tálba, és keverjük össze. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, és pirítsuk meg a gombát. Adjuk hozzá  a fokhagymát és a gyömbért, és pirítsuk még 3 percig. Öntsük fel a szójaszósszal és a rizsecettel, majd vegyük le a tűzhelyről. A levet ízesítsük zöldcitromlével, sóval, borssal és barna cukorral, majd hagyjuk kihűlni.

A gombát a levével együtt öntsük a többi hozzávalóra és keverjük jól össze. Ízesítsük utána sóval, borssal és ecettel. Tálaljuk ki tányérokra, és szórjuk rá a csíkokra vágott chilipaprikát.

édes-savanyú üvegtészta

édes-savanyú üvegtészta

édes-savanyú üvegtészta

édes-savanyú üvegtészta

Rizsecet, shitake gomba, kínai kel, zöldcitromlé, barna cukor és friss gyömbér nem volt itthon =), maradt helyette a balzsamecet, a csiperke, a sima citromlé, és az őrölt gyömbér. Tésztával együtt pirítottam rövid ideig a többi hozzávalót, s mivel a szójaszósz elég édes, plusz cukrot már nem tettem rá. Lehet az ízekkel kísérletezni, engem ez az egész nem győzött meg. Tapasztalatnak jó volt.

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s