Borkóstoló – SKIZO SK Olaszrizling

Többször megfordult már a fejemben, valahogy jegyezni kellene azokat a borokat, amelyek különösen tetszettek. Van belőlük bőven, aztán ahogy kiürül a palack, feledésbe merül az ízvilág, jön a következő, végeláthatatlan a választék. Úgyhogy a SKIZO-nál megállj!-t parancsoltunk a futószalagnak, és úgy döntöttünk, teszteljük egy kicsit a kedvenc borokat. Nem kell körmönfont szóhasználatra és mesebeli fantáziálásokra számítani, engem pusztán az érdekel, melyik bor melyik kajához passzol. borkóstolás - SKIZOJelenleg egy fél üveg tramini árválkodik a hűtőajtón, mellette pedig a Badacsonytördemicről hazautaztatott olaszrizling. Már-már szentségtörés, hogy csak ekkora a választék házon belül, a borállvány meg alkoholmentes és tele van bubis vízzel, de ezt hamarosan orvosoljuk. A Balaton-felvidéken járva igazából nem is hozhattunk volna magunkkal más fajtát, mint olaszrizlinget. Hivatalosan 8-12 fokon írják a szervírozást, plusz vegyük figyelembe, hogy momentán van vagy 28 fok a lakásban, így igen hamar fel fog melegedni, szóval a hűtőben beállt 7 fok némi fotózás után pont jó lesz. Először még azt gondoltam, nem lesz annyira bonyolult feladat kitalálni, mi is passzolna egy könnyű fehér borhoz, de az. A cél ugyebár egyfajta harmónia lenne, amit nem kifejezetten könnyű összehoznom, és minél többet olvasok róla, annál inkább nem az. (>>>)

Minden természethez közeli folyamat a harmónián alapul, így az ízek egyeztetése is az étkezés során. Ez nem csak az egyes ételek összetevőinek, hanem az ételek és italok párosítására is igaz. Ennek szabályai komoly, az adott nép filozófiájával, hiedelmeivel is kapcsolatban levő gyakran szimbolikus rendszer. Az ázsiai filozófiák öt őselemet és ennek megfelelően öt alapízt különböztetnek meg. Nemcsak az adott íz, hanem annak szimbolikus jelentései is fontosak az étkezésben. A honfoglalás előtti időkben a hun törzsek, így a magyarok is így gondolkoztak. Bonyolította a helyzetet, hogy bizonyos ételféleségeknek egyes helyeken saját istenségük volt (pl.: rizs). Ezért nem volt mindegy, hogy a törzs milyen esemény előtt mely isteneknek áldozzon, és azok hogy viszonyulnak egymáshoz. Az étkezés egy gondosan felépített áldozati szertartás volt. A borok és ételek közötti harmónia megvalósítására két, alapvetően az ízekhez kötődő szabály van: Hasonló ízek egyeztetése Savanykás ételeket savasabb borokkal és az édes íz felé hajló ételeket magasabb cukortartalmú borokkal egyeztetünk. Ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyekben a savanyú ízek hatása jobban érvényesül (savanyú káposzta, édes-savanyú ételek), akkor a savanyú ízre való toleranciánk megnő, így a kemény és éles savú borokat lágyabbnak, kerekebbnek, kevésbé savasnak találjuk. Édes ételeket fogyasztva az édes ízküszöbünk megemelkedik, így kevésbé édesnek érezzük a borokat is. A paprikás ételekben van egy kellemes, a pirospaprika ízéhez kapcsolódó jellegzetes kesernyésség. Emiatt a keserű ízre való érzékenységünk csökken. Egy száraz, testes fehér bornak, vagy csersavdús vörösbornak savai kesernyésnek tűnnek, tehát kiválóan harmonizálnak paprikás ételekkel. Ellentétes ízek kiegészítése Ebben az esetben ellentétes ízeket állítunk szembe egymással (pl.: édes-sós, édes- savanyú, édes-keserű), oly módon, hogy azok új összetett, harmonikus ízhatásokat váltsanak ki. Az édes íz a legalkalmasabb a harmonikus egyeztetésre a többi alapízzel. A kínai konyhák egyik jellegzetessége ez a párosítás. Középkori magyar konyha szintén kedvelte az édes-savanyú ízeket. Édes-savanyú ételekkel félédes és határozott savtartalmú borok a legharmonikusabbak. A skandináv és az északi népek konyhái kedvelik különösen az édes-sós ízhatásokat. A sós ízű ételekkel az édes és a félédes borok előnyösek. A kesernyés íz könnyen alkot domináns ízhatást, mely szétrombolja a borok kellemes ízérzetét. Csak gyengén kesernyés ételeket tudunk megfelelő harmóniába hozni édes, határozott savtartalmú borokkal, melyeknek esetleg van keserű ízkomponensük. A sós íz kiemeli a savanykás ízeket és kellemetlenné, durvává teszi azokat. Ezért sós ételekkel ne igyunk erősen savas borokat, mert kellemetlen fémes ízhatást adhatnak. Túlzottan keserű és savanyú ízpárosítás kellemetlenül visszatetsző. Borral az ízhatásuk különösen negatív.

Az olaszrizlinghez alapvetően hideg előételeket és könnyebb magyaros fogásokat passzintanak. Érleltségi fokától függően jól harmonizál a magyaros konyhával, vadasokkal, káposztás ételekkel, főzelékekkel, sertéspecsenyével, sült és töltött csirkével, füstölt húsokkal. Na, itt ilyen most nem lesz. Káposztás étel, főzelék és csirke szokott itthon is forgolódni, de ebben a tikkasztó hőségben nem tudok elképzelni gyomornyomó ebédet. Holnap még a csirke megvalósul valamilyen formában, ígérem, teszteljük borral borított ízvilágát. A SKIZO rizlingje egy könnyű, kevésbé savas bor. Az üveg fele már elfogyott a kóstolgatások során, és minél inkább kezdjük látni az üveg alját, annál inkább savanykásnak tűnik az itóka, mintsem édesnek. Ennek oka valószínűleg az ételekhez való viszonyában rejlik. Első körben egy aszalt paradicsomos, mozzarellás gnocchit öblítettem le vele. A gnocchi maga édeskés volt, míg az aszalt paradicsom savanykás, így két oldalról is bombáztam a fenti harmóniát. borkóstolás - SKIZO A gnocchi után ma kipróbáltam egy sima ruccolás, zöld pestós tagliatellével is (plusz némi aszalt paradicsom), hát így sem volt rossz. borkóstolás - SKIZO borkóstolás - SKIZO S mivel ez már inkább sós fogás volt, így inkább a bor édes-savanykás oldalát fogta meg. Legalábbis úgy emlékszem, ezen a ponton még határozottan édesebbnek, mint savanyúbbnak tűnt. Úgyhogy gondoltam, végre összedobom életem első kapcsos formás sületlen tortáját, ami legyen citromos, ha már olvadunk idebent. Neki is ugrottam rögtön, hangulat a tetőfokán, az ütemet a Petőfi Rádió slágerlistája adta. Főzős köténykémet magamra pattintottam, másom úgy sincs, majd a benti ventit is bekapcsoltam, valami mégis mozgassa a levegőt, ha már a szél nem fúj. A recept innen >>>

Hozzávalók: 35 dkg mascarpone, 20 dkg háztartási keksz, 12 dkg vaj, 5 evőkanálnyi cukor, 2,5 dl habtejszín, 2 citrom, 1 csomag zselatin, néhány levél friss menta

Ez kb. egy 18 centi átmérőjű formába elég. Talán picit szűken, de akkor legalább marad még némi kóstolni való a végén, hogy minden olyan karakterben hűl-e már 7 fokon, ahogy annak lennie kell. Az én mascarponés dobozom csak 25 dekára volt kalibrálva, így szoroztam-osztottam mindennel. borkóstolás - SKIZO A kekszet össze kell törni (mondjuk egy mozsárban), és egymásnak ereszteni a vajjal. Ez lesz az egész alja, mehet is bele a formába, majd a hűtőbe. A mascarponét keverjük össze a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a kifacsart citromlével, majd a felvert tejszínhabbal, miközben a lapzselatint is áztatjuk, s a végén azt is belekeverjük. Ha megvan, akkor kínáljuk meg vele a vajas morzsát a formában, simítsuk el a tetejét, díszítsük mentával, ha van, majd irány a hűtő, ready.

Ez így tök jól is hangzik, ám vannak buktatók: a lakásban lehetőleg ne legyen 28 fok, árt a tejszínhabnak. Én menőztem itthon, és szimpla egykezes habverővel próbáltam türelmetlenül vatta állagú habot produkálni. Edzésben vagyok, de azért ne már… Szóval nem volt kőkemény a cucc. Ráadásul mire belekerült a citromos zselatinos krémbe, kicsit össze is ugrott, minden volt, csak olyan nem, mint amilyennek lennie kellett volna. Hovatovább szivatott a lapzselatin is. Van olyan, hogy normálisan elkeveredik mondjuk bármivel? Szóval az ilyenek után szoktam úgy kezdeni a prológusomat, hogy “nem ilyenre gondoltam”. borkóstolás - SKIZO borkóstolás - SKIZO Nem mellesleg fotózni sem volt valami egyszerű. A fehér az nem fehér, a citromsárga pedig rikít, fény kevés, etc. Viszont ízre finom, s nagyon nem rontotta el a borunkat sem. Nem geil, nem ragad tőle az ember szája, így a rizlinggel inkább egymást vállvetve erősítik, s picit hátba is veregetik. Maradt még az üvegben, úgyhogy holnap folyt.köv. a csirkével, plusz talán még valami salátával, strandolás előtt. Mert strandolni jó! – beborozva is jó.

Guten Tag! Strandolás után lett belőle. Úgy kell kezdenem, hogy igencsak kiéhezve és kitikkadva értünk vissza a strandról, így nagy volt az igény a kajára és a folyadékra. Hamar elkészült a vacsorának való: sült-párolt petrezselymes újburgonya, rozmaringos sült csirkecomb és szezámkrémes-balzsamecetes ruccola és jégsaláta. Pont.

borkóstoló - SKIZO

borkóstoló - SKIZO

borkóstoló - SKIZO

borkóstoló - SKIZO

Azt kell, hogy mondjam, hogy talán ehhez a fogáshoz passzolt most a legjobban. Azóta azon gondolkozom, miért is éreztem édesnek ezt a bort az elején. Persze, nem úgy, mint egy aszút, de hogy inkább édeskés, mint savanykás. Talán az aszalt paradicsom hozta ki belőle ezt a kontrasztot.

Így a harmadik kóstolós nap végén nem tudnék határozott állást foglalni, pontosan mihez is illik ez a rizling. Számomra egyelőre sokkal fontosabb az, hogy milyen körülmények hatására jutunk el addig, hogy igyunk belőle. A vacsora végén bevallom, csaltunk, és fröccsé avanzsáltuk a színtiszta borovicskát. Mivel alapvetően szomjasak is voltunk, így csúszott a legjobban. Emésztést segíti, ásványi anyagokat tartalmaz, minőségi, emeli a hangulatot, szóval ha kedvünk van hozzá, hát igyuk csak bátran minden (könnyű) étkezéshez.

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s