Miért nem vagytok a Balatonon?!

Két kerek napra ismét elkapott a balatoni életérzés – amikor magasan a nyeregben ülve fújja szét a hajamat a szél, rántja le rólam a naptejszagot a huzat, ahogy elsuhanok a Balaton türkizkék színű vize mellett. Egy jó hétvégéhez mindig kell egy jó ötlet: legyen ez a Balaton.

Balaton

Balaton

Balaton

Balaton

Minden klisét ellőttünk, ami a legnagyobb tavunk vonzerejét jelentheti: volt lángos, palacsinta, hekk, sör és persze fröccs.

Balaton

Balaton

Balaton

Balaton

Balaton

Balaton

Látszólag a Balaton vonzereje hanyatlik. Próbálom kitalálni, miért. Szép a táj, klassz bringaút vezet körbe rajta, ahol akár görkorizni is lehet, babakocsit tologatni, futni, sétálni, nézelődni. A telkek alapvetően rendezettek, tiszták, egymást érik az üdülőfalvak, városok, autóval és komppal is eljuthatunk bármelyik pontjára. Több kilátópontról is körbepásztázhatjuk a teret, remek fotókat lehet abszolválni. Szerintem ez pipa. Nyilván minden földrajzi egységnek megvan a sajátossága, ha a horvát tengerpartra megyünk, ott sem tökéletes minden. Más a flóra, vonzerejét az adhatja, hogy szokatlan a szemnek az utcán érő citrom vagy narancs, vagy a harsányan virágzó kaktusz, de hát kérem, nagy cucc, nekünk is van fügénk, illatozó fenyőnk, levendulánk, kakukkfüvünk, no meg persze végeláthatatlan szőlősoraink.

Balaton

Balaton

Jók a programok. Sőt, megkockáztatom, ebben verhetetlenek vagyunk, de legalábbis az élmezőnyben. Gasztronómiai, zenei, művészeti, kulturális, filmes, kézműves, sportos és egyéb rendezvények, már-már nehéz választani.

Balaton

Balaton

Megannyi szálláshely közül választhatunk. Ne ragadjunk le a luxus és wellness kategóriánál. Hallani olyan sztorikat, hogy komplett család tölt el úgy egy hetet a Balatonnál, hogy a kibérelt házból még csak ki sem teszi a lábát, mivel elveszve kering a kerti medence, grillsütő és francia ágy háromszögében. Azért ez már gáz… Rengeteg website foglalkozik szállásközvetítéssel, lehet keresgélni. Minden magánszálláson megismerkedhetünk új emberekkel, a tulajdonosokkal, vagy a szomszéd szobában lakókkal, mindenki egy külön történet. Legutóbb a Zöldházban szálltunk meg Gyenesdiáson, ahol vendégváróként kézműves sört kaptunk, reggelire pedig bio-/kézműves ételekkel ehettük magunkat degeszre.

Balaton Balaton

Balaton

Balaton

Anyagiak. Ez a leggyakoribb érv, hogy miért nem a Balaton. “Ennyi pénzért már külföldön nyaralok.” A szállás, ha négy fővel számolok, lehet, nem olcsóbb. Az étellel kapcsolatban már nem vagyok annyira biztos. Sőt. Nem túl sokat matekolva is megoldható kevesebből. Az ország akármelyik pontját is veszem, a benzinnel mindenképpen spórolunk, ugyanis közelebb van.

Balaton

Balaton

Balaton

Bringával azért jó itt, mert hihetetlen hamar elérhetjük a következő települést. Nincsenek nagy emelkedők, nem kell megszakadni. A menetszél kellemesen hűt nagy melegben is, hovatovább az indokolatlanul felpakolt kakaós és túrós palacsintahalom elpusztítása sem okoz lányos fájdalmat – hamar elégetjük ugyanis a fölös kalóriákat. Ráadásul elég gyakori lett a szerviz is, szerintem kb. minden második-harmadik településen remélhetünk segítséget, ha valami baj van. Mókás, hogy a part mentén mekkora az országútisok riszpektje. Sokan hiszik azt, hogy többszázezres biciklivel rohangálok, vagy hogy éppen a Tourra készülök, pedig nem. Jóleső mondjuk ez a tisztelet és azért igyekszem is rászolgálni, de azért nem szoktam egy nap alatt megkerülni a Földet.

Balaton

Balaton

Balaton

Balaton

Van még egy bónusz abban, ha bringával Balatonozunk: sokan építenek a bringásokra. Tuti bringabarát megállók vannak, ahol frissíthetünk, ehetünk-ihatunk, lődöröghetünk és héderezhetünk. Ilyen a Balatonöszöd környéki placc is, közvetlenül a bringaút mellett. Eltéveszthetetlen. De nemcsak bringások tekeregnek erre, hanem betyár csikósok is, még hozzá lóháton. Népies üdvözlések, fesztelen nótázás, anekdoták röpködnek ilyenkor.

Balaton

Balaton

Balaton

Balaton

Balaton

Balaton

Balaton

Menjetek Balatonozni! Érdeklődjetek, ismerkedjetek, sportoljatok, koncertezzetek, nyár van!

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s