Egy hét Kelet-Magyarország

5 óra 37, szerda reggel. Csak mi ketten, én és a tejeskávém. Kifelé menet még felkapom a helyi napilapot és kiülök a szabadba. A Nap még alacsonyan jár, még libabőrös leszek, ha feltámad a gyenge szél. Az egyik szomszédból átszokott macska kényelmesen alszik a párnákon az asztal tetején. Megszokhatta volna már, hogy sosem bántom, mégsem bízik bennem, amint közelebb lépek, feleszmél, és riadtan ugrik le ágyáról.

otthon

Művelődök. Művelődnék, ha ennek táptalajt adna a Kelet-Magyarország (avagy Észak-Keleti Napló), ám cserben hagy. Immár 71 éve nyomják, s épp idős korára kezd elkurvulni. Érdektelen cikkek hada, felesleges betűpótló képek, rajzok, irkafirkák. Hírérték konvergál az origóhoz. Egy valamit sikerül megtudnom, Nyíregyházán is van amerikai focicsapat, erősen inspiráló amerikaival, hajrá Tigrisek! (Mármint nem engem inspirál oly erősen, hanem a Tigriseket. A meglepő, hogy a csapatnak az a meglepő és ez lett az inspiráció tárgya is, hogy milyen alázattal focizik az “idegen”…)

otthon

otthon

Az újságot hamar kivégzem, nem is védekezik ez ellen egy percig sem. Elnézek a tokaji hegy felé, tiszta az ég, hívogató. Gyorsan összekapom magam, majd átautózom futni egy kicsit. 8 óra 13. A tokajiak unalmas rutinnal készülődnek munkába, iskolába. A Tisza partja feltúrva, a Hétszőlő hatalmas szőlőbirtoka élénk zölden integet a hegyoldalból. Az összes kutya üdvözöl… az érzést mondjuk kihagynám, mikor a sok kis szőrös köcsög habzó szájjal engem ugat, mikor se hozzájuk nem szólok, se meg nem állok, se rájuk nem nézek… Öt és fél kilométer éppen elég, a melegben hamar elfáradok.

10 óra 52 perc. 31 fok. Júniusi nyárban kapaszkodom a meggyszemek után. Egy parám van csak, hogy ne poloskára nyúljak a bordó szem helyett. Állítólag rohadt büdösek tudnak lenni, ha megszorongatja őket az ember. A meggy legyőzése akkor ér véget, mikor a kemény magját is kibelezzük. Nem a kedvencem, de viszonylag hamar túl vagyok rajta. Sütiii…

otthon

otthon

otthon

otthon

otthon

Mivel nemcsak meggy-, de meccsszezon is van, hűl a sör, köttetnek a napi fogadások. Gyorsan telnek a napok, hamar elmegy egy hét. Tesólátogatás, némi esküvői előkészület, ballagás, sűrű a program. Majd’ 500 km és itthon is otthon vagyok. Újabb hegy tévétoronnyal.

otthon

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s