Hanyatlás és borkultúra a Mátrában

Mátraszentistván Mátraszentimréhez tartozó kis település – már ha valakit ez közelebb visz földrajzi szempontból. Völgybe épült zsákfalu, legfőbb nevezetessége sípályája. Nagyjából a ’80-as, kora ’90-es években élhette egyik (és kb. utolsó) fénykorát, amikor még tömött buszokkal cipelték ide a tanulókat az iskolák, amikor még menő volt itthon nyaralni és a gyermektáboroknak is megvolt a riszpektje. A köztévé még főműsoridőben vetítette a Másfélmillió lépés Magyarországon-t és nem volt még senki rágyógyulva a telefonjára. A Facebook ötlete sem kerülgette még Zuckerberget, joggal, még meg sem született, és egész kis normális világban élhettünk. Bandáztunk sötétedésig a szabadban, majd tovább sötétben elemlámpával takarókból és dobozokból épített adhoc bunkerekben.

Hogy jó-e, hogy ez elmúlt? Fogalmam sincs. Vajon meg kell-e óvnunk az elszigetelt törzseket a kor vívmányaitól, hogy lelkünk repdessen, valaki őrzi még a saját hagyományait…?

Szóval Szentistván. Érdekes kontrasztot sűrített magába. Egyrészről pusztulat mindenhol. A két éve még üzemelő Jäger Hotel elhagyatott kirakatában a vászonra festett kisfiú is sírva fakad, ahogy magányosan kitekint az ablakon. Magára hagyott gyermektábor, a természet által birtokba vett porták és falusi házak, nyakig érő gaz mögül kikandikáló “ELADÓ” táblák.

Másrészről az érthetetlen flancolás is alakot ölt. Van itt Finnországból hozatott rönkökből épült ház, melynek alapterülete indokolatlan, panorámája pazar. Máshol üvegfal és 100 nm-es terasz egészíti ki a háromszintes fészket. Szinte kivétel nélkül mindegyik lakatlan a tavaszi-őszi szezonban, láthatóan karácsonykor nő meg a tér ázsiója, sok helyen még a díszek is kint maradtak. Hogy megéri-e ezért felhúzni egy 80-100-x milliós házat? Na, ezt még nem próbáltam. De mivel itt is sokszor találkozhatunk az “ELADÓ” táblával, úgy sejtem, mégsem lehet akkora biznisz.

Hanyatlása ellenére Mátraszentistván egy jó hely. Fiataloknak retro nosztalgiából, idősebbeknek meg a nyugalom és lehiggadás kedvéért. Vigyünk magunkkal némi borkultúrát, sütnivalót és egy hálózsákot, s garantáltan jól fog telni a következő pünkösdünk is.

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s