Olívás-fenyőmagos nyúl

Ligúria egyik kedvence készült ma ebédre, az olívás-fenyőmagos nyúl (Illés Andrea és Repka Noémi: Csizma az asztalon c. könyve alapján).

olasz tartományok

Sokáig nem tudtam mit kezdeni a nyúllal. Száraz húsról lévén szó nem nagyon sikerült szaftos eledelt pattintanom belőle – egészen addig, míg rá nem bukkantam erre a receptre. Mire elkészül, garantáltan omlós lesz, illata pedig belengi a konyhát. A családtagok keselyűkhöz hasonlóan keringenek körülötte, arra várva, mikor csaphatnak le rá és szedhetik szét ízeire a nyuszit – szó szerint.

Fenyőmaggal még nem sikerült elkészítenem, biztosan más ízt ad neki, mint a mandula és (jelen esetben) a mogyoró. Illetve az olívával is csaltam, fekete nem volt itthon most, csak zöld. A fekete fajta talán mintha egy fokkal édesebb-fanyarabb lenne, így ellensúlyozza a bor és a paradicsom savanykás ízét. Valamint darabolt paradicsom helyett püré került bele. Más lesz így kicsit, javaslom, maradjatok a darabolt változatnál, ha lehet, persze így sem volt rossz.

Hozzávalók (4 főre): 1 nyúl feldarabolva, 20 dkg hámozott paradicsom, darabolva, 5 dkg fekete olívabogyó, 4 dkg fenyőmag (vagy dió, esetleg mandula), 2 gerezd fokhagyma, zúzva, 1 friss rozmaringág, 2 babérlevél, 4 dl vörösbor, olívaolaj, só, bors.

Süssük pár percig a húst az olívaolajon, tegyük hozzá a fenyőmagot, a fokhagymát, a rozmaringágat. Kevergessük élénk tűzön még néhány percig, majd adjuk hozzá a bort. Mehet rá a só, bors, tetejére fedő, láng takarékra, félóra. Fordítsuk meg a húsokat, majd adjuk hozzá a paradicsomot, az olajbogyót és a babérleveleket, pároljuk újabb 50 percig és voilá, kész is!

olívás fenyőmagos nyúl

Sokféle köretet el tudok képzelni hozzá, de talán friss fehér kenyérrel a legjobb.

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s