Egy kirakós játék darabjai – kiegészítések

Anat példamutató anya volt, férjével, Baállal összesen 77 gyermeket neveltek, mely szám a földdel és a termékenységgel kapcsolatos 7 szám többszöröse. Föníciai ábrázolásokban Anatot mindig  meztelenül ábrázolták, ezzel jelezték: az istennő felel a termékenységért. Hajviselete megegyezik az egyiptomi Hathoréval, kinek hasonló feladat jutott a Nílus-völgyében. Anatot általában íjjal és nyíllal ábrázolják, szent állatán, az oroszlánon ülve. Kis-Ázsiában és Mezopotámiában az ókori termékenységért felelős istennők, a mi Boldogasszonyunk keleti rokonai általában oroszlánon ülnek és védelmezik az adott országot vagy birodalmat.

szimbólumok

Az Akkád-Babiloni Istar, az ég úrnője. Mezopotámiában a növényi és állati vegetáció, a szerelem, a viszály, a termékenység, az anyaság stb. istennője. Uruk városában a reggeli felmenetel csillagaként”, azaz a Vénusz bolygó (Hajnalcsillag) alakjaként is ismert. Istar az egyik legrégibb nőisten sok néven ismerték a történelem során: Innin, Inanna, Ninanna, Niusziana, Asztar, Astarta. De ezek mellett még azonosították Athene-vel és Afrodite-vel is többek között. Azt is mondják róla, hogy Istar, a szerelem és a csillagok babiloni istennője a nagy Csábító, a szerelmen és a szexualitáson keresztül segíti a tudat fejlődését. Arról is híres, hogy talán a legtöbb néven ismert nőisten!

Az Anna (és innen az Anett) női név közvetlenül a héberből átvett név, héber formája Channá, Hanná. Jelentése: kegyelem, könyörület, báj, kecsesség, kedvesség. A héberben jövevény, a kánaáni Anat istennő nevén keresztül a hettita Hannahannah anyaistennőre vezethető vissza, a föld és termékenység istennőjére. (ḫannaš = „anya”, ḫannaḫannaš = nagyanya = PANNA)

szimbólumok

A Nap szerves része volt az egyiptomi vallásnak. A világ urának a Napistent tartották. Leginkább RA, AMON RA ( jelentése: rejtett, láthatatlan) , RÉ-HARAHTI néven említik. RÉ–HARAHTI jelentése a Fényhegyen levő HÓRUSZ. Az isten eredete ismeretlen, lényege a megismerhetetlen. Mindenhol jelen van, mégis rejtett. A piramis szövegek szerint ÁMON a hermopoliszi istenek közé tartozott. Mások úgy vélik, Théba istene volt. Úgy gondolták, hogy van egy hely, ahol a nap felkel és lebukik, ez az ahet nevet viselte. Az ahet fordítása horizont.

Rét általában sólyom fejjel, ember testtel, fején fényes napkoronggal, de akár kos formájában is ábrázolták. Ezt láthatjuk az egyiptomi karnaki templomban. A kos a teremtőerőt  jelenti, ami a teremtésben való részvételére utal. Láthatjuk még emberi alakban kettős tollkoronával. Ez a tollkorona 7 részre van osztva, ami a tudat 7 szintjét jelenti. A beavatottak útjának 7 foka.

szimbólumok

A Nap nagyon foglalkoztatta az egyiptomiakat. A reggeli Napot a szkarabeusz bogárral ábrázolták. Neve HEPER. A déli Nap RÉ, az esti pedig ATUM nevet viselte. Úgy gondolták, hogy a Mindenséget víz veszi körül, alul az ősvíz, fent pedig az égi víz.  RÉ itt teszi meg útját mindennap arany napbárkáján.

Mit jelent mindez az életemben?

Azon túl, amit már itt (“Egy kirakós játék darabjai“) leírtam, a hetesek ismét előkerülnek (lásd még “Heteseim története” és “Szimbólumok – bolygók“).

A szimbólumok utáni kutakodás során találtam egy ilyet: “Balu, később Baál (“gazda, úr”) az egyik leggyakoribb megnevezés a nyugati sémi mitológiában az egyes helyi istenségekre és a közös istenekre. A legelterjedtebb kultusza annak a Baálnak alakult ki, akit a vihar, égzengés és a villámlás, eső és az eső adta termékenység isteneként tiszteltek, s akit Baál-Hadad, később csak Hadad néven is emlegettek. Ugaritban ez az isten a mítoszok főszereplője (Aliyan-Baál = “erős férfi”), egész mitológiai ciklusa van…” (itt olvashatod tovább). Sehol nem láttam még ezt így leírva, lehet, hogy nincs is máshol, csak itt, amit én megtaláltam, hiszen ez nekem üzenet. Balu ugyanis számomra Balázst is jelent, Balázs pedig a vőlegényem.

Az, hogy Panna nagyanyát is jelent, talán a jövőmre vonatkozó üzenet számomra, ez jelenleg még nem bizonyosság bennem.

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s