Szimbólumok – út, utazás

Jelenleg érvényes nézetem szerint az élet tele van szimbólumokkal, melyek segítenek megérteni és megérezni annak örök folytonosságát. Megfejtésük sok figyelmet igényel, de ez a kódfejtés egyáltalán nem fáradságos, sokkal inkább izgalmas kaland. Ennek részét képezik a “Szimbólumok” c. cikksorozatban található leírások.

Út, utazás

Az emberi életnek („életút”), valamint egy követendő, példa értékű eszménynek („szent út”) a jelképe. Az utazás általánosságban a keresés, a fölfedezés, a beavatódás, a megtisztulás, a misztikus tudás utáni vágy, az egyik szintről a másikra, a profán térből a szent térbe való átlépés; célja a béke, az igazság, a boldogság, a halhatatlanság, a misztikus központ, az önazonosság megtalálása.

A zarándokutak célja a Krisztussal való misztikus egyesülés, a földi bűnöktől való megszabadulás, a megtisztulás. A XIX. sz. végén az utazás mint az elvágyódás motívuma válik hangsúlyossá (lásd még ‘sziget‘). Jung szerint az utazás az egyén önmagával való elégedetlenségéről tanúskodik, amely új horizontok föltárására ösztönzi.

Forrás: 1

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s