Szimbólumok – Halak

Jelenleg érvényes nézetem szerint az élet tele van szimbólumokkal, melyek segítenek megérteni és megérezni annak örök folytonosságát. Megfejtésük sok figyelmet igényel, de ez a kódfejtés egyáltalán nem fáradságos, sokkal inkább izgalmas kaland. Ennek részét képezik a “Szimbólumok” c. cikksorozatban található leírások.

Halak

Ezek a hosszúkás alakú vízi lények, kereszténység átütő erejű szimbólumai megtestesíthetik a férfiúi termékenységet, következésképpen a lunáris istenségeket is. Mivel a víz mélye a tudat alattit jelenti, a hal szimbolizálja az alkotást s az ihletet. Utalhat női termékenységre is.

A buddhisták számára a lélek szabadságát és a hitet jelképezte, mert Krisztushoz hasonlóan Buddha is az emberek halásza volt. Ha Buddha lábnyomában ábrázolják, a vágytól és kötöttségektől való megszabadulás jelképe. Utalhat Buddha követőire is. A hal az egyike a Krisztushoz társított legelső szimbólumoknak. Jézus “Az emberek halászainak” nevezte apostolait, és jóllakatott két hallal 5000 embert.

szimbólumok szimbólumok

A “Jézus Krisztus, Isten Fia, Megváltó” kifejezés görög megfelelőjének (“Jészusz Khrisztosz Theu Hüoisz Szótér”) kezdőbetűiből áll össze az Ókereszténység akrosztichonja, az IΧΘΥΣ (ejtsd: ikthüsz), amely szó jelentése: hal.

A hal keresztség, az élet és a szellemi táplálék szimbóluma. A hal a korai kereszténység idején, az üldöztetés korában is gyakran használt ideogramma volt. Az ókeresztények titkos gyülekezőhelyén, a római katakombákban található síremlékek visszatérő motívuma. A hal a zsidók számára égi táplálék, és megtestesítheti a Tora vizeiben úszó hívőt. A hinduk szemében a gazdagság és termékenység kedvező jelképe. Kínában bőséget jósol (mandarin nyelven a “hal” és a “bőség” szó ugyan úgy hangzik) s egyszerre jelképezi Kuan-Jint (Avalokitesvara), a kegyelem istennőjét és a T`ang dinasztiát.

Forrás: 1

Advertisements

One thought on “Szimbólumok – Halak

  1. Pingback: Horgász “szimbólum” | Horgászvidék

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s