Toszkána egyik védjegye, az agriturismo

Toszkána leghamarabb akkor vonz minket bűvkörébe, ha egy farmházat, egy úgynevezett agriturismót választunk magunknak szállás- és pihenőhelynek. A Máté Ferenc könyvekből jól ismert hangulat rögtön felidéződik bennünk, a naplemente fényeinél pedig csukott szemmel is látni kezdjük azt a világot, ahol a toszkán emberek egyszerű, ám közel sem dologtalan élete zajlik.

Akármelyikben is szállunk meg, mindben rátalálunk az egyedi, generációkon keresztül átörökölt és féltve őrzött bútorokra, tárgyakra, családi ereklyékre. Sajátos hangulatát az alapanyagok adják, a fagerendák, a kőtömbök és a terrakotta, melynek egyvelege egyszerre lesz hűvös és mégis barátságos, a tágas terek pedig egyértelműen a népes és – olasz földön járva – hangos család jelenlétét feltételezik.

Általában mindegyiknek saját története van, amely több száz évre nyúlik vissza. A falakon sok helyen látszik a többszöri átépítés, ablakok tűntek el, új ajtók nyíltak. Ezekben a házakban keresve sem nagyon találunk bármiféle gagyit, zömében helyi anyagokból építik fel, rendezik be. Ha ügyesek vagyunk a foglalásnál, akkor a kedvező ár mellé még medencét is kapunk a szobához, illetve nagy árnyas-füves kertet, ahol a gyerekek is jól érzik magukat.

Toszkána védjegye

Toszkána védjegye

Toszkána védjegye

Toszkána védjegye

Nyilván megtalálható a luxus változat is mindebből, de nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk ahhoz, hogy tiszta, hagyományos agriturismót fogjunk ki, ráadásul sok helyen a reggeli is az árban foglaltatik.

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s