Szimbólumok, hagyományok, szertartások

Az élet szimbólumok sorozata, csak tudnunk kell olvasni benne. Már régóta így figyelem a világot, legyen az egy szám, egy szó, egy mondat, egy kép, színek, hangok, érzés, mindegy, ha valamiért feltűnik, főleg, ha már nem is először, akkor annak jelentősége, üzenetértéke van számomra. Nagyon érdekes összefüggéseket lehet így megérteni nemcsak a saját életünkből, de a világból is. A szimbólumok képeznek hidat a látható és láthatatlan világok között. Útmutatóként szolgálnak, kommunikációs eszközök, melyek életünk sorskérdéseit hivatottak megválaszolni. Csak figyelnünk kell, résen lenni, hogy képesek legyünk meglátni a válaszokat magunk körül.

Az általánosan ismert szimbólumok rendszere, azok a tapasztalatok, amelyek a kollektív tudásban, tudatban tömörülnek össze, hagyományként jelentkeznek a hétköznapi életben. Olyan hagyományként, amely a világban való eligazodáshoz szükséges, amelyet a természeti népek korábban szájról szájra, mozdulatról mozdulatra adtak át egymásnak. Miután ezek a hagyományok írásba foglaltattak, az áthagyományozás feladatát az iskolák vették át, melyek leginkább csak a külső világra koncentráltak. Egyre kevésbé lett fontos az ember belső világa, a benső tudati térben való tájékozódás. Ezzel együtt a hagyományok egyre inkább háttérbe szorultak, a külvilág fejlődése felgyorsult, és az emberiség elindult a másik végpont felé. A természettel való együttélést felváltotta a természet kihasználása, a személyes beszélgetéseket az online nyakunkba zúduló infóözön, az örök és őstörvényeket a törvénytelenség, a nyugalmat az egyre gyorsuló pörgés, az egy témában való elmélyülést a felszínesség, a csöndet a hangzavar…

symbols & rituals

Szerencsére a világ (és az energia) egyensúlyra törekszik, így egy-két évtizede már elindultunk vissza a másik pólus felé. Oda, ahol újra értéke van a hagyományoknak, a széttagozódás helyett az egységkeresésnek, ahol a kínálat helyett újra a keresés lesz a lényeg. Persze, nem kell ehhez másokra várni, mindezt bárki megvalósíthatja az egyéni életében is, ez csak tőle függ. Kialakíthatjuk a saját szertartásainkat, amelyek nagyszerűsége egyszerűségükben rejlik, nem hiszem, hogy például a japán teázás folyamatát kéne alapul vennünk. Lenyűgöznek azok a mozdulatok, amiket például egy dél olasz tesz a házi oltár előtt nap mint nap, vagy az olyan spirituális meggyőződésből eredő szokások, melyek az energia útját követik és irányítják. Mindenki meg tudja találni a saját életében működni tudó rítust, ha igénye van rá.

Hogy miért van szükség ezekre a mindennapokban? Azt gondolom, semmi nem kötelező. Ha valaki nem érez késztetést ilyenekre, hát ne is foglalkozzon vele, erőlködni nem kell rajta. Aki viszont vágyik rá, akinek hiányoznak ezek a mindennapi szertartások, azok nyugalmat, ritmust találhatnak benne. Elmélyülést saját magukban, egyfajta hazatalálást, kommunikációt a Felettes Énnel és a Felsőbb Erőkkel.

symbols & rituals

(Csörgő Zoltán gondolatai nyomán)

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s