Kiránduljunk a Bükkben!

Statisztikák szerint ha mi magyarok belföldön készülünk kiruccanni, akkor nagy valószínűséggel az Északi-középhegységre esik a választásunk – Budapest és a Balaton után. Jól is van ez így, mivel az országnak ezen része is igen gazdag látnivalót kínál, melyeket programmá szervezve életre szóló élményeket konzerválhatunk.

Egyik kedvenc helyem a Bükki Nemzeti Park területe és a Szalajka-völgy. Nem keveset kirándultunk erre a családdal gyerekkoromban, újra végigjárva meglehetősen rövidnek is tűnik a táv a Fátyol-vízesésig. (Képek itt!)

Aki több napra érkezik ide, annak ajánlom Lillafüredet és környékét is a barlangjaival (amelyből 850 van a Bükkben), a Hámori-tóval, erdei ösvényeivel és piknikező tisztásaival. Kiváló május elsejéket lehet végigheverészni egy-egy pokrócon, piros-fehér kockás kendőbe csomagolt elemózsiával, ha egy kicsit is süt a Nap. Ha Budapest felől érkezünk, akkor egy klassz szerpentines szakaszon is keresztül kell autóznunk, amit nem fogunk bánni. Az erdő még tejfölködben is bársonyos – csavarjuk fel a fűtést a lábunkra, húzzuk le az ablakot, csökkentsük a sebességet és szippantsunk jó nagyokat a friss föld illatából, miközben a madarak csicseregnek a fejünk felett. Lillafüreden túl egyéb látnivaló még a Diósgyőri Vár.

A Bükk hegység 800 méternél magasabb fennsíkját hatalmas sziklák, meredek mészkőszirtek és az úgynevezett “kövek” (Bél-kő, a Pes-kő, a Tar-kő, a Vörös-kő, stb.) ölelik körül, melyekről igazán klassz kilátás nyílik a hegység déli részeire.

Gömbpanorámás látnivalók itt (használjátok a térképet)!

A sportrajongók is megtalálják a lehetőségeket a térségben: bringaútvonalak, túraösvények, sziklafalak kínálják magukat; jó terep a futáshoz vagy egy könnyű csónakázáshoz.

Magyarország hegyei között barangolva kevéssé jutnak eszembe a nagyobb vadak, nem is nagyon volt még szerencsém a szabadban megpillantani őket, egészen eddig. Muflonok, vaddisznók, őzek és egy szürke gém az erdő kellős közepén. Az elszaporodott vaddisznók egyes fő- és mellékutak mentén (városok közelében) is gyakori vendégek, Eger és Egerszalók között például mára már gyakorlatilag végigszántották az út szélét. Ez éjszaka válik izgalmasabbá, amikor a vak sötétben kanyargunk a dombok között lélegzetvisszafojtva, hátha a következő kanyarban épp az út közepén érjük őket.

A Bükk nemcsak erdők és nagyvadak világa, hanem a lábánál találjuk az Egri borvidéket is. Végeláthatatlan szőlőültetvények katonás rendben. Már számolom vissza a napokat, mikor borul végre zöldbe a táj, nyílnak vadvirágok az útszélén, füves területeken és ragyog a Nap hajnaltól szürkületig zavartalanul. Ekkor hívogatnak majd a borospincék és teraszok, a baráti társaságok, a kiváló borok és sós borkorcsolyák… de erről bővebben majd egy másik bejegyzésben.

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s