Forróvízben hóesésben

Szerencsés nép a magyar. Persze, erre a megállapításra kevésbé fókuszálunk napjainkban, főleg, ha örök bérletet váltottunk az esti híradókra és hagyjuk magunkat sodortatni a média által. Vagy amikor már a fejünket is nehezünkre esik  felemelni a hétköznapok sűrűjéből, hogy vegyünk egy mély levegőt és felfrissüljünk általa – még ha csak másodpercekre is. Nem, nem ezekre gondoltam a fenti mondatnál, hanem országunk kedvező fekvésére és geológiai adottságaira, Magyarország ugyanis rendkívül gazdag ásvány- és termálvizekben; Izland, Japán, az USA, Olaszország, Kína és Új-Zéland mellett (melyek azért nem éppen aprócskák) itt vannak a legnagyobb hévíz készletek.

Így aztán akkor is ellátogathatunk valamelyik kedvelt fürdőhelyünkre akár minden hétvégén, ha nem a gyógyturizmusban dolgozunk, mivel van belőlük – hál’Istennek – bőven. Nem elhanyagolható szempont ezen úti céloknál, hogy az itt feltörő termálvizek gyógyhatásainak színessége is egyedülálló a világon. Sehol máshol nem található ennyiféle betegség kezelésére, illetve megelőzésére alkalmas termál- és gyógyvíz. A csontritkulás és reumás betegségek zászlóvivői vagyunk, miközben itt ülünk egy lehetséges megoldás tetején.

Az egyik ilyen – néhány éve már teljesen kiépített – termálvizes fürdő Egerszalókon és a tőle néhány kilométerre fekvő Demjénben található. Ezeken a helyeken a feltörő gyógyvíz lehűlésekor kevesebb oldott anyagot tud megtartani, majd ez kicsapódva úgynevezett sódomb alakul ki, megannyi kristállyal, a színek ezernyi árnyalatában. Ha hihetünk a Wikipédiának, hasonló csak Pamukkaléban (Törökország) és a Yellowstone Nemzeti Parkban (USA) található.

Még emlékszem, mikor 18-20 évvel ezelőtt a családdal jártunk ide kikapcsolódni. Mivel gyakorlatilag szabad strandként működött, a kikopott és sokszor kiégett fűre terített pokrócokon, hűtőládából csemegéztük a paprikás-téliszalámis szendvicseket. Néhány fa adott csak árnyékot a nagy nyári melegben, de ahhoz azért már viszonylag korán kellett a helyszínre érkezni, hogy az említett fa nekünk adjon árnyékot.

Majd úgy 10 éve  jelentkeztek az első fecskék, a befektetők, akik elkezdték átalakítani az egész domboldal képét. Éjszakai fürdőzésre már akkor is volt lehetőség. A jelenlegi szálloda és fürdő helyén holdbéli táj fogadott és egészen olyan érzése volt az embernek, mintha egy filmforgatásra érkezett volna, egy olyan jelenetre, amely biztosan nem a Föld nevű bolygón fog játszódni. Mindenhol ásott gödrök, melyekbe a gőzölgő, helyenként igen forró termálvíz szivárgott. Egy-két ilyen rögtönzött medencében lehetett fürödni is. A látogatókat pedig egy keskeny, hirtelen kiépített ösvényen vezették, mindezt pedig egy-egy oszlopra felszerelt lámpa világította meg alkalmanként. A túlvilági érzést csak a békák kuruttyolása oszlatta el – ők rendületlenül fújják azóta is.

Úgy 7 éve pedig már ismét egy egészen más látkép fogad minket. Kiépített parkolók, hatalmas szálloda, színes csempéjű medencék, hófehér, gőzölgő sódomb, fából épített játszótér, egy mini futópálya, madárház és fenyőillat a meghatározó. A szálloda csillagos besorolásához képest számomra mégis kissé ambivalens az egész domboldal, de ez persze mindenkiben szubjektív módon fogalmazódik meg. A sikerének azért örülök (na, nem a szálloda vezetősége, hanem a helyiek miatt), nem sikerült még úgy hétvégét eltöltenem itt, hogy ne lett volna tele a parkoló.

Mivel a 410 méterről feltörő víz 65-68 fokos, és mire a medencékbe kerül, még akkor is 35-42 fok közötti, érdemesebb késő ősszel, télen vagy akár így tavasz kezdetén ellátogatni ezekre a helyekre. Szürreális tapasztalás, mikor az ember egy szál bikiniben (fürdőnadrágban) ejtőzik a gőzölgő forró vízben, miközben körülötte a fenyők már hajlanak a hó súlya alatt. Nagy népszerűségnek örvend az is, hogy egészen késő estig, sőt, éjjel 1h-ig is nyitva vannak, fiataloknak, baráti társaságoknak nyújtva ezzel találkozási, kikapcsolódási lehetőségeket.

Advertisements

2 thoughts on “Forróvízben hóesésben

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s