Együnk medvehagymát!

Lassan közeledik a tavasz, így a medvehagyma levele is kibújik a földből, virágot bont, majd friss hagymaillattal lengi be az erdőt. Érdekes élmény ilyenkor az ösvényeken sétálni: amerre csak látunk zöld szőnyegként hajlik a talpunk alá a növény, kerülgetnünk kell, ha nem akarjuk letaposni.

Így van ez a Mecsek árnyas lejtőin, az országban itt tömegesen borulnak virágba a hagymák. Nevét onnan kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják, talán éppen tisztító hatása miatt szoknak rá ilyenkor ők is a hosszú tél után. Számos gyógyhatása ismert, sokan talán mégsem ebből a megfontolásból fogyasztják. Roppant finom ugyanis a vele készült pogácsa, de ha szétnézünk a gasztrovilágban, rájövünk, hogy gyakorlatilag bármilyen ízű, állagú és alkalomhoz illő fogáshoz felhasználhatjuk. (Aki szereti az olasz konyhát (is), itt talál egy szuper receptet.)

Ha egész évre szeretnénk biztosítani magunknak medvehagymát, akkor elég sokat kell hajolnunk érte az erdőben. Vigyázzunk, hogy ne gyökerestől húzzuk ki a földből, mert így csak ritkítanánk az értékes növényállományt! A legjobban felhasználható változatát akkor kapjuk, ha megtisztítva kisebb adagokban lefagyasztjuk, de tartósítható sóval és olajban is.

Látogassunk el idén is az orfűi Medvehagyma Fesztiválra (április 6-7.)!

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s