Déli nyugalom horvát módra

Múlik a tél, közeledik az időpont, mikor az utazási irodák előveszik a jó öreg vevőcsalogatót, az előfoglalási akciót. Mi, utazni vágyók pedig kapkodhatunk, mert még ki sem találtuk, merre is menjünk az idén, plusz még a határt sem húztuk meg, mit bír el a pénztárcánk. Hogy ki tudjuk használni ezeket az ajánlatokat és a 10-20%-os kedvezményt, érdemes már most átgondolnunk a fenti kérdéseket.

Korčulát azoknak ajánlom, akik stresszben élik hétköznapjaikat és mediterrán nyugalomra vágynak. Felejtsük el a tipikus turistabazárokat, a zenétől hangos bárokat vagy tengerparti lokálokat, itt ilyenekkel nem igazán fogunk találkozni. Helyette van csendes teraszú étterem vagy magányos kikötő, ahol párunkkal összebújva romantikázhatunk a telihold alatt. Persze ne a végtelen csendet képzeljük hozzá, hiszen a sziget partvonala magasan sziklás, amit a tenger ereje formál már idők óta, olyan hatást keltve, mintha mosógépben ülnénk. Mindez akkor válik drámaivá, ha a Földközi-tenger vidékéhez szokott turista ki szeretne lépni a balkonra, hogy megkeresse az alapvető csillagképeket, majd nem talál mást, csak a vak sötétséget és a haragosan dübörgő tengermorajt a talpa alatt. Aki erre érzékeny és amúgy is nehezen alvó, a szállás foglalásánál ezt mindenképpen vegye figyelembe.

Korčula egyébként csodaszép sziget, minden négyzetcentimétere fényképre kéredzkedik. Történelme során számos nép megfordult itt és mondta magáénak, még egy ideig a magyarok is királyi tartományként tekintettek rá. Valószínűleg geopolitikai helyzete miatt volt olyan kapós, hogy először a görögök, majd a rómaiak, szlávok, avarok, később a bizánciak is szemet vetettek rá, éppúgy, mint Velence és Genova városa. A 19. században a Habsburg Birodalom, majd az Osztrák-Magyar Monarchia, később a Szlovén-Horvát-Szerb Állam része lett. De volt olasz tulajdon, majd jugoszláv királyi ékkő is. A vágyott függetlenséget 1992-ben ismerte el a világ Korčula számára.

A szigeten a szőlő és olajbogyó termesztés a jelentősebb. Ha van rá alkalmunk, barátkozzunk össze a helyiekkel és költsünk el a társaságukban egy ebédet vagy vacsorát, nagy valószínűséggel saját olívaolajjal meglocsolt grillezett hallal lepnek majd meg minket, melyet ha szerencsések vagyunk a saját borukkal öblíthetünk le jó hangulatban.

Korcula 5

Korčula némi ipart csinált magának abból a legendából, miszerint Marco Polo itt született. Erre sajnos bizonyíték nincs, mindenesetre a szülői házat is megtekinthetjük, és mindenféle marco polo-s szuvenírt vásárolhatunk, ha úgy tartja kedvünk.

Bár a hatodik legnagyobb sziget az Adrián, azért autóval 3-4 nap alatt simán bejárhatjuk minden zugát. Egy-két hosszabb-rövidebb gyalogtúrát is tehetünk, de talán a legjobb móka, ha biciklit bérlünk és azzal indulunk felfedezőútra.

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s