Schlögener Schlinge

Duna-kanyar. Ezer szállal kötődik Magyarországhoz, pedig ennek a 2850 km hosszú folyónak csak mintegy 417 kilométernyi szakasza esik hazánkra. A magyarországi Duna-kanyar mellett a folyónak van egy másik, alig benépesített része Passau és Linz között, mely szintén meglehetősen kanyargós, az úgynevezett Schlögener Schlinge („a schlögeni hurok”).

Már a neve is gyönyörű, ha kiejti az ember, gondolatban rögtön dúdolja a Walzert, és lágy ringatózásba kezd. Hosszú percekig, órákig el lehet ücsörögni e kanyarulattal szemben lévő kilátópontoknál, miközben azt figyeljük, hogyan járják a saját keringőjüket a szárnyas hajók, hogy bevegyék e hatalmas kanyart. A környék békés, tiszta levegőjű erdőkből áll, apró kis tanyákból, melyeket föld- vagy keskeny aszfalt utak kötnek össze. Az egész táj nagyon osztrák, nagyon vidéki és nagyon irigylésre méltó – ha valaki emlékszik még A klinika című sorozatra, hát könnyen maga elé tudja képzelni.

Érdemes biciklis túrát szerveznünk erre, ugyanis kiváló biciklis utakkal rendelkeznek. Több száz kilométeren keresztül olyan tükörsima aszfalton kerekezhetünk, hogy a gyönyörűségtől a könnyünk kicsordul. Sajnos még csak megtippelni sem tudom, itthon mikor mutathatunk majd fel hasonlót. Ráadásul kicsit távolabb a magyar határtól (azért ezt még leírni is szomorú) azt is meg kell szoknunk, hogy a holminkat bárhol nyugodtan őrizetlenül hagyhatjuk, mert esze ágában sincs bárkinek is elvinni onnan, ahova mi letettük. Ez elég felszabadító érzés tud lenni, és némi görcsöt is okoz rögtön, ahogy ismét saját hazánk területére lépünk. Itt a biciklizésnek hagyománya, kultúrája van, a szembe jövő emberek mosolyognak és barátságosan üdvözölnek bennünket, mintha mi is otthon lennénk.

Bár Ausztria a szállások tekintetében nem a legolcsóbb úti cél, megfelelő kitartással megtalálhatjuk a számunkra árban és színvonalban is passzoló szállásunkat, mely jó eséllyel lehet egy a Dunára néző balkonú első osztályú kis bungaló.

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s