Pécs a felhők fölött

Van úgy néha, hogy a köd ráül a városra és nem ereszti. Hiába küzdenek a napsugarak, ha nem segít a szél, a köd nem mozdul. Ilyenkor a tél csak még hidegebb, a táj még ridegebb, az embernek az ablakkilincset sincs kedve elfordítani, hogy friss levegőt engedjen be a házba. Legtöbbször ilyenkor mi is éppolyan mozdulatlanságba merevedünk, mint ahogy a köd kapaszkodik a fákba. A kreatívabbak feltalálják magukat a zárt térben is néhány napra, órára, a lustábbak viszont bolyhos takarók mögül, egy-egy csésze forró teával vagy forralt borral figyelik a tévét meredten.

Pécs, tévétorony

Pedig nem kell messzire mennünk a melegért, napfényért és a tiszta kék égért, csak tudnunk kell másként gondolkodni. Nem vízszintes irányban kell legyőznünk a párát, hanem függőlegesen, irány a legközelebbi magaslat!

Pécs környékén így elsődleges célponttá válik a Tévétorony és a 611 méter magas Tubes János-kilátója. A Tévétorony kissé ambivalens terület. Busz visz fel addig, vendéglátó egység számára kialakítható helyekkel rendelkezik, hatalmas parkolója van, mégsem kell senkinek. Valószínűleg hajdanában szebb napokat is megélt és volt még igény arra, hogy egy-egy családi délutánt, rögtönzött pikniket rendezzenek a tövében, Mark Zuckerberg korában azonban a fiataloknak már nem jelent szórakozást, az idősebbek meg nem veszik a fáradságot a látványért. Aztán meg mintha a város sem akarna már segíteni önmagán, a toronyba feljutni sem lehet ingyen, sőt, meglehetősen borsos ára van. Így marad a nem is távoli alternatíva, a Tubes-kilátó.

Az erdőn keresztül juthatunk fel a János-kilátóig. Még így télen is jó itt járni, a napfény bujkál a fák között, a moha rátelepszik a kövekre, fatörzsekre, ám a talaj fagyos. A kilátónál már sokan vannak, túrázók, kirándulók, turisták. Míg a város házai között -2,5 fok volt, addig itt a napon már 4-5 fok pluszban, mégis nagy szükség van a sapkára, sálra az építmény felső részében (még 16 méter a hegytetőtől), piszkosul fúj a metsző szél.

A János-kilátó a Tubes Kilátó Alapítvány szervezésében, közadakozásból készülhetett el már több mint 10 éve. Köszönjük!

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s