Hattyútánc az orfűi tavon

Számtalan klassz hely van Pécs környékén, ha a városból a természetbe vágyunk, egyik közülük Orfű és az orfűi tavak.

Orfű csak néhány kilométer távolságra van Pécstől, ami azért jó, mert biciklivel is simán kitekerhetünk. Hálával adózunk a városnak, hogy végre megépítette a bringautat odáig, ám rögtön le is hervad a mosoly a szánkról, mikor azt egy országútival akarjuk bejárni. Jó, ha indulás előtt az összes protektort magunkra csatoljuk és a fejünkbe húzzuk a legmerevebb állvédő bukósisakunkat, majd pedig újratervezünk, mert ilyen szerelésben mégsem ülhetünk fel egy vékony gumisra… Az út poros, a fákról lehullott levelekkel, ágdarabokkal teli, emiatt csúszik, már ha fékezni szeretnénk az előttünk éktelenkedő durva S kanyarok előtt. Az út közepére lefúrt vasoszlop sem hagyja kibontakozni a gyorsulni vágyókat, cirka fél méter áll rendelkezésre, hogy megközöljük az oszlopot és az árkot. Arról pedig ne is álmodjunk, hogy az autóúton fogunk kitekerni a Mecseken keresztül Orfűre, hacsak nem vagyunk profi bringások, akik a fülükön is képesek már levegőt venni, így növelve az edzettségi szintet.

Orfű egy alig 900 fős kis falucska, három mesterséges tóval, új stranddal, Malommúzeummal, fesztiválokkal, Nagy-Bandó Andrással. Tavasszal, a medvehagyma virágzása idején Medvehagyma Fesztivált rendeznek, finom falatokkal, vurstlival, koncertekkel, előadásokkal. Nyáron mindent eláraszt a Fishing on Orfű-láz, melyet idén június 20-21-22-én már 6. alkalommal rendez meg Lovasi András és Kálócz Tamás.

A sok program között persze kilátogathatunk ide csak úgy, egy téli délután is. A táj megkapó, a madarak pedig szelídek, közel merészkednek a partokhoz. Felmerül azért a gyanú, hogy az éhség gyűri le bennük a félelmet, ezért ha arra járunk, nyugodtan vihetünk magunkkal száraz kenyérdarabokat vagy egyéb eleséget. Megannyi hattyú és vadkacsa járja táncát a jeges vízben. Na, nem a fiúk teszik a szépet a lányok kegyeiért, hanem kagylókat keresnek, ezért buknak le hosszabb időre a víz alá, míg a zsíros, légbuborékokkal telt tolluk a feneküket a felszín felett tartja. Hasonlóan vicces látványt nyújtanak a kacsák is, ahogy csetlenek-botlanak, mert futni próbálnak a jégen.

A tavakat körbesétálhatjuk, remek program romantikázó pároknak, vasárnapi ebéd után vagy családosoknak,  kisgyermek energiatöbbletének ledolgozása céljából.

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s