Advent Prágában – aranyvasárnap a cseh fővárosban

Aranyvasárnap az utolsó olyan hétvége, amikor még teljes adventi pompájában csodálhatjuk meg a világ keresztény városait, legyen szó sokmilliós fővárosról vagy egy hegyek közé eldugott kis településről. Ezt kihasználandó Prágába indultam, hogy Budapest után belekóstoljak a cseh verzióba is.

Nem csalódtam. A csehek igazán kitesznek magukért, nincs olyan utca, ahol ne lenne karácsonyi dísz vagy világítás, még ha csak mécsesekről is van szó. Bár Európa minden szegletéből járnak ide turisták, a karácsony előtti utolsó hétvégén már zömében csak cseh szavakat hallani – a német előtt. Kedvelt úti cél lévén azt hihetnénk, igyekeznek is ezzel visszaélni, azonban kellemesen csalódunk. Egyáltalán nem drágább, mint Magyarország, sőt, sajnos megint csak azt kell mondjam, nem értem a saját hazámat. Otthon sokszor érzem azt, hogy át szeretnének vágni és őrült mód feláraznak dolgokat – erre pedig még az sem magyarázat számomra, hogy hát a turistáknak címzett övezetekben miért akarnék alkudozni. Miért zárják ki az eladók helyből a hazai keresletet?

Már közhely, mert igaz: Prágát képtelenség három napba sűríteni. Kedvenc útikönyvem a kihagyhatatlan látnivalók közé sorolja az Óvárosi teret, a Csillagászati órát, a Károly hidat, a Várat, a Moldvát és a Vencel teret, de ha csak ezeket nézzük végig, akkor gyakorlatilag még semmit nem láttunk. Akkor még nem foglalkoztunk a cseh vallás monumentumaival, mint a Tyn-templom, a Szent Vitus-székesegyház, a Szent Miklós-templom, a Strahov, a Loreto, a Szent Szív-templom vagy a Szent György-bazilika. Valamint éppúgy figyelmen kívül hagytuk a komolyzene szentélyeit, mint a Rudolfinum, a Prágai Szimfonikus Zenekar koncertterme, az Opera, a Nemzeti Színház vagy a Rendek Színháza. De ha mindezt láttuk is, akkor sem mondhatjuk, hogy ismerjük Prágát, mert kihagytunk megannyi parkot, múzeumot, képtárat, kávézót, cukrászdát és kocsmát. Érdemes utazás előtt megtervezni, mit is szeretnénk látni, milyen kulturális, vizuális és kulináris élményekre vágyunk, hogy aztán majd a második utcasarkon spontán felrúghassuk az egészet. Annyi apró csodával találkozunk a sétáink során, hogy ez szinte törvényszerűen bekövetkezik.

A Szenteste előtti utolsó hétvégét érdemes Prágában tölteni. A kötelező otthoni sürgés-forgás helyett engedjük meg magunknak, hogy nyakunkba vegyük a várost és kikapcsolódjunk egy ilyen hosszú hétvégén, amikor legfőbb dolgunk a bájosan berendezett kirakatok csodálása, forralt bor és cseh specialitások kóstolása vagy a helyi sörök felhörpintése korsószám.

Prága nem a legdrágább európai város, bőven találunk olyan bódét az adventi forgatagokban (gyakorlatilag minden téren), ahol reális áron vehetjük meg a sörkorcsolyát vagy melegíthetjük kezünket a fűszeres forralt borral. Az árak a már említett pesti szintet sokszor el sem érik. Forralt bort 30-35, sült kolbászt (legalább négy-ötféle) 30-40, a cseh nemzeti főfogást (szaftos sült hús, knédli, dinsztelt vörös vagy fehér káposzta) pedig 110-130 koronáért kaphatunk. Természetesen itt is megvannak azok a kitüntetett helyek, ahol a pénztárcánk az idővel exponenciális viszonyban karcsúsodik, ha jól szeretnénk lakni. Térjünk le a külföldiek által taposott ösvényről és eredjünk nyomába a cseh talpaknak – hamar meg fogjuk találni a nekünk való helyet, egymást érik a városban az éttermek, sörözők, bárok, kávézók. Számos vendéglátó egységben ingyen használhatjuk az internetet és itt még nem tilos a dohányzás sem, így emiatt sem kell zavarba jönnünk. Vannak különleges igényeket is kiszolgáló helyek, például shisha bár, ahol 185 koronáért kapunk egy méretes vizipipát, 50 koronáért pedig egy kávét.

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s