Trekking az Annapurna alaptáborba – az első nap

Kiindulópont: Naya Pul (1.070 m) / napi cél: Ghandruk (1.940 m) / táv: 12 km / tiszta menetidő: 6 óra

A túra az Annapurna alaptáborba 1.070 méteren, Naya Pul-ban kezdődik. Kathmandu felől érkezve Pokhara után Naya Pul az utolsó olyan állomás – európai szemmel nehéz falunak vagy városkának nevezni –, ahova a buszok még feljutnak. Innen indulnak a hátizsákosok az ABC-be és az Annapurna Szentélybe.Nepal, trek to the ABC #4

A nepáli egy zsigerből takarékos nép: nem igényelnek hatalmas tereket a buszokkal való forgolódáshoz sem, itt is csak egy szűkös kis parkoló áll rendelkezésre, hogy a kisebb-nagyobb zsákjainkat a busz tetejéről lehúzva megoszthassuk a segítségül hívott porterekkel. Majd irány Birethanti, amely félórás járásra van a kiindulópontunktól.

Hagyományosan a túrák főszezonjai március-áprilisra és október-novemberre esnek: ekkor kerülhetjük el ugyanis a monszunt. A szárazságot pedig vegyük szó szerint: a zöld sok száz árnyalatát rejti el előlünk a mindent belepő finom por, amelyet képzeletünk folyamatosan le szeretne mosni. Ha a főváros szűk utcáin és tágas terein kóborolva sikerült beszereznünk egy maszkot, mely takarja az orrunkat és a szánkat, ezáltal szűrve meg némiképp a belélegzett levegőt, akkor ne felejtsük otthon, mikor a hegyekbe indulunk. A kezdeti szakaszokon jó hasznát vehetjük, ugyanis ezt a kevésbé egzotikus prológot néhány – főleg az alaptáborból már visszafelé érkező – túrázó hazai viszonyok között is modern jeepeken hidalja át, beterítve porral minden arra botorkálót.

Chimrong, Syauli Bazar, Kimche lodge-jai fogadnak még minket utunkon, mire elérjük az 1.940 méteren fekvő Ghandrukot. Végig a Modi folyó mentén haladunk, ami még így a száraz évszakban is igen erős sodrással bír. Sokszor kell kereszteznünk az útját összeeszkábált, ám stabil kis hidakon vagy éppen sziklákon ugrálva. Ha nem gondolkodnánk egyfolytában valamin, hanem kizárólag az „itt és most”-ban fókuszálnánk az éppen zajló életünkre, akkor bizony sokszor eszünkbe juthatna, hogy egy rossz lépés, egy elszámolt fáradt lendület, és már billenünk is le a meredek hegyoldalon, patakon, folyón, vadhajtásokon. Arról nem is beszélve, hogy a hegyek – üledékes, kristályos szerkezetűek lévén – folyamatosan erodálódnak, ezáltal kényszerítve le a túrázót a kiépített ösvényről némi kerülőútra. Szinte hallom is a dorgálást: „a hegymászónak mindig koncentrálnia kell, figyelnie, hova lép!” – és ez így is van.

Ghandruk egy közel ötezer lelkes kis városka, hagyományosan sok kis kék falú házikóval, a rizsföldeken dolgozó helyiekkel, csokit vagy némi pénzt kunyeráló gyerekekkel és a turistáktól bevételt remélő helyi vendéglátókkal, akik gyakorlatilag kivétel nélkül mindig mosollyal és hangos „namaste!”-val üdvözlik a megfáradt idegeneket, függetlenül attól, hogy biztos jelét vennék, ők főzik aznap ebédünket, teánkat.

Advertisements

Itt hozzászólhatsz:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s